Kwartaalafzet voer ForFarmers hoger

Mengvoercoöperatie ForFarmers realiseerde in het eerste kwartaal van 2021 een 1,8 procent hogere voerafzet ten opzichte van het eerste kwartaal van 2020. Dat komt door volumegroei in de clusters Duitsland/Polen en het Verenigd Koninkrijk en de overname van de Hoop Mengvoeders in Nederland.

Kwartaalafzet+voer+ForFarmers+hoger
© ForFarmers

Het mengvoervolume nam 1 procent toe, meldt ForFarmers. Dat kwam door de volumegroei in het cluster Duitsland/Polen en de overname van De Hoop, waar het volume in de clusters Nederland/België en het Verenigd Koninkrijk daalde. Dat is mede het gevolg van de hoge prijzen voor grondstoffen, waardoor het mengvoer relatief duur is..

Opvallend daarbij is dat er in het cluster Duitsland/Polen sprake is van een onverwachte daling van de brutowinst. Dat komt doordat in Duitsland een aantal contracten is afgesloten, waarvan volgens ForFarmers de prijsstelling achteraf ongunstig bleek voor de marge.Dat heeft volgens bestuursvoorzitter Yoram Knoop ook de komende maanden nog een negatieve invloed op de marge. Ook in het Verenigd Koninkrijk was er sprake van een daling van de brutowinst, mede als gevolg van een negatief valuta-effect. In het cluster Nederland/België steeg die juist.


Gemengd beeld

'Het eerste kwartaal van 2021 toonde een gemengd beeld ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2020. Er was toen nog geen sprake van covid-19', geeft Knoop aan. 'Het behouden en versterken van onze marktpositie onder de huidige, vooral door de impact van de coronamaatregelen tijdelijk zeer competitieve marktomstandigheden, ging in een aantal segmenten echter ten koste van de marge.'

De afzet in de herkauwerssector daalde. Melkveehouders kochten minder krachtvoer als gevolg van de hoge grondstof- en lage opbrengstprijzen en produceerden daardoor minder melk. Wel werd hierdoor vaker gekozen voor enkelvoudige grondstoffen.


Vleesveesector

De impact van de horecasluiting bleef aanhoudend groot op vooral de vleesveesector. Volumes in de varkenssector daalden onder meer als gevolg van de warme sanering, waardoor nu vooral het aantal zeugen in Nederland afnam. Hoewel varkenshouders uit België sinds begin 2021 weer naar landen buiten de Europese Unie mogen exporteren, bleven zij terughoudend in het opschalen van hun productie.

Ook vleeskuikenhouders bleven de nadelige gevolgen van de voortdurende horecasluiting ervaren. Toch groeide het voerafzetvolume in deze sector behoorlijk door de overname van De Hoop Mengvoeders op 1 februari 2021. Die stijging kwam verder ook door autonome groei als gevolg van goede technische resultaten. De volumes in de legkippensector namen in het cluster eveneens iets toe.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer