Percentage dood aangekomen pluimvee bij slachterij daalt

Het percentage pluimvee dat dood wordt aangeleverd bij slachthuizen, is de laatste jaren gedaald. Dat schrijft demissionair landbouwminister Carola Schouten in antwoord op Kamervragen van Tweede Kamerlid Leonie Vestering van de Partij voor de Dieren.

Percentage+dood+aangekomen+pluimvee+bij+slachterij+daalt
© Twan Wiermans

Het Kamerlid wilde weten wat de minister vindt van het feit dat 575.000 dieren uit de pluimveehouderij in 2020 tijdens het transport zijn gestorven. Schouten laat weten dat het transport niet altijd de oorzaak is van de sterfte bij deze dieren. Het percentage 'Dead on arrival' (dood bij aankomst, DOA) lag in 2020 op 0,09 procent. Dit percentage is gebaseerd op het totale aantal pluimvee dat is aangevoerd in de pluimveeslachterijen. In 2020 waren dat 606 miljoen dieren.

'Omgerekend naar dit soort absolute getallen per jaar is dit een enorm aantal dieren dat, door diverse omstandigheden, vroegtijdig sterft en dat vind ik een pijnlijk gegeven', schrijft de minister aan de Tweede Kamer. 'Ik constateer daarbij wel dat het percentage DOA's de afgelopen jaren gelukkig aan het afnemen is.' In 2016 lag het percentage DOA's in Nederland nog op 0,13 procent. Sindsdien is dit percentage gedaald naar 0,09 in 2020.
Directe doodsoorzaak

Het percentage dood aangekomen dieren wordt door het slachthuis bij aankomst geregistreerd. De directe doodsoorzaak wordt niet vastgesteld omdat dit praktisch onmogelijk is.

Schouten laat weten dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onlangs het probleem van vangletsel onder de aandacht heeft gebracht bij bedrijven, brancheorganisaties en dierenartsen. De kern van de boodschap was dat bedrijven veel vangletsel kunnen voorkomen als zij hun dieren vangen met een goed ingestelde vangmachine of als zij een goed getrainde vangploeg inhuren die voldoende tijd krijgt om te vangen.


Rechtop vangmethode

De 'rechtop vangmethode' is volgens de minister een aan te bevelen vangmethode voor pluimvee. Bij deze methode worden de dieren rechtop in de container geplaatst in plaats van dat zij, vaak met twee tot vijf dieren per hand, aan de poten worden gedragen. De NVWA controleert in de slachterijen op vangletsel bij dieren.

De NVWA hanteert een interventiegrens van 1 procent sterfte tijdens het transport van pluimvee. Dus als 1 procent of meer van de dieren tijdens transport is overleden, gaat de NVWA kijken of er overtredingen zijn begaan en wie deze heeft begaan. Schouten: 'Het is in de praktijk lastig eenduidig vast te stellen wat de oorzaak van het verhoogde DOA-percentage is en wie hiervoor verantwoordelijk kan worden gesteld.'

In de periode van 2016 tot en met 2020 zijn er in totaal elf bestuurlijke boetes opgelegd en zes schriftelijke waarschuwingen gegeven naar aanleiding van een te hoog DOA-percentage. Overigens is het overschrijden van de DOA-grens van 1 procent nooit de reden zelf van de boetes. Dan moet blijken dat er ook daadwerkelijk een overtreding is begaan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer