Schouten+wil+af+van+veetransport+over+zee
Nieuws
© Dirk Hol

Schouten wil af van veetransport over zee

Als het aan landbouwminister Carola Schouten ligt, wordt ook langeafstandstransport van vee over zee verboden. Dat blijkt uit haar antwoord op Kamervragen over vee dat langdurig werd opgehouden tijdens de blokkade van het Suezkanaal.

Meerdere Kamerleden stelden over het zeetransport Kamervragen. Schouten heeft daarop geantwoord. Daaruit blijkt dat ze het transport van vee op schepen naar derde landen, behalve naar het Verenigd Koninkrijk, wil gaan verbieden. Ze is echter tot op heden gebonden aan EU-wetgeving.


Voor transport op schepen is een tussentijdse stop na 24 uur niet aan de orde en daarom is het momenteel niet mogelijk dit transport te verbieden. Dat heeft Schouten wel gedaan voor langeafstandstransport over land, waarbij vee na 24 uur een tussentijdse stop op rustplaatsen nodig heeft. Omdat er geen goed zicht is op de behandeling van vee op die rustplaatsen, heeft de minister de toestemming voor deze transporten opgeschort.

De landbouwminister heeft bij de Europese Unie wel aangegeven dat ze vindt dat alle langeafstandstransporten naar derde landen moeten verdwijnen en dat geldt dus ook voor transport over zee.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
 • Zondag
  15° / 12°
  50 %
Meer weer