Spaanse minister weigert gesprek over kalveren op schip

De Spaanse regering weigert te verschijnen voor de onderzoekscommissie (Anit) van het Europees Parlement over het slachten van enkele honderden kalveren na een mislukt scheepstransport. De Anit-commissie wil weten hoe het kon dat onduidelijk bleef of de dieren wel of niet met blauwtong waren besmet en waarom Spanje de dieren niet terugnam.

Spaanse+minister+weigert+gesprek+over+kalveren+op+schip
© Studio Van Assendelft

De onderzoekscommissie doet sinds de zomer van 2020 onderzoek naar misstanden tijdens diertransporten in de Europese Unie. De commissie wil meer weten over de gebeurtenissen met twee veeschepen die half december vanuit Spaanse havens vertrokken naar Turkije en Libië. De Turkse autoriteiten weigerden de runderen toe te laten vanwege vermoedens van het blauwtongvirus.

Hoewel de uitbraak niet werd bevestigd, moesten de twee schepen op zee blijven. Beide schepen voeren enkele maanden over de Middellandse Zee en eindigden hun reis uiteindelijk weer in Spanje, waar de regering opdracht gaf de ongewenste dieren te slachten. Madrid beriep zich daarbij op Europese regels die de herinvoer van uitgevoerd vee niet zouden toestaan.


Schriftelijke vragen

Eind april nodigde de voorzitter van de Anit-commissie de Spaanse minister van Landbouw Luis Planas uit om van gedachten te wisselen op 25 mei. De minister is die dag verhinderd en ook zei Madrid geen vervanger te kunnen sturen. Wel is Spanje bereid schriftelijk ingediende vragen te beantwoorden, zo bericht Euractiv.

De regering voegde ook een rapport toe, eerder gestuurd naar de Eurocommissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid Stella Kyriakides, met gedetailleerde informatie en conclusies over wat er met de veetransporten is gebeurd. Anit-voorzitter Tilly Metz uitte haar spijt dat Spanje herhaalde uitnodigingen voor een gedachtewisseling met de leden van de onderzoekscommissie heeft afgewezen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer