'Fascinating' geeft impuls aan innovatie in Noord-Nederland

Het vernieuwingsprogramma 'Fascinating' van de landbouwcoöperaties Agrifirm, Avebe, Cosun en FrieslandCampina, LTO Noord en provincie Groningen moet de komende tien jaar een impuls geven aan innovatie in de Groningse akkerbouw en de verwerking en vermarkting van de producten die dat oplevert.

%27Fascinating%27+geeft+impuls+aan+innovatie+in+Noord%2DNederland
© Koos van der Spek

Die opdracht kregen de deelnemers aan het programma 'Fascinating' mee tijdens de startbijeenkomst die dinsdag plaatsvond in Nieuw Beerta. Bij de officiële aftrap van het programma gaf directeur Wouter Bos van investeringsmaatschappij Invest-NL mee te willen helpen bij het opschalen van projecten die vanuit 'Fascinating' zijn gestart in Noord-Nederland.

Op vier noordelijke proefboerderijen zijn kansrijke eiwitgewassen ingezaaid als veldbonen, winter- en zomerkoolzaad en lupine. Ook zijn nieuwe aardappelrassen gepoot. Er bestaat al een redelijk beeld welke eiwitgewassen van waarde zijn voor de boer en de consument. Uit de proeven moet blijken in welke mate deze teelten toepasbaar zijn in de regio.


Kennis delen

Gestreefd wordt naar een duurzame productie van plantaardige eiwitten, met hoge opbrengsten, bewezen positieve gezondheidseffecten en een positief verdienmodel voor de boer. Om die kennis te delen, worden de proeven gekoppeld aan een praktijknetwerk van boeren dat wordt opgezet door LTO Noord.

Het programma 'Fascinating' bestaat uit vier thema's: gezonde voeding, duurzame productie van voedingsgewassen, duurzame verwerking en technologie en optimale benutting van de reststromen. Tijdens het startevenement kwamen besluitvormers vanuit de landbouw, politiek, overheid en het bedrijfsleven aan het woord hoe ze samen gaan werken aan de landbouw van de toekomst. Door de brede samenwerking ontstaat een stevig draagvlak om goede ideeën ook daadwerkelijk te verwezenlijken en tot waarde te brengen in de regio, is de verwachting.


Aardgasprogramma

Het innovatieprogramma geeft daarmee ook een impuls aan de noordelijke samenwerking, stelde gedeputeerde Henk Staghouwer (ChristenUnie) bij de aftrap in Oost-Groningen. 'Boeren, kennisinstellingen, agrobedrijfsleven, overheid en LTO moeten in beweging komen.' Hij vond dat het moment goed is gekozen. 'We kunnen profiteren van het aardgasprogramma. Het Nationaal Programma Groningen is juist bedoeld om de provincie verder te brengen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer