EP+trekt+verbod+op+benaming+plantaardige+producten+in
Nieuws
© Pixabay

EP trekt verbod op benaming plantaardige producten in

Het Europees Parlement (EP) heeft een voorstel voor een verbod op verwijzingen naar zuivel op plantaardige producten ingetrokken. Omschrijvingen als 'variatie op yoghurt' of 'alternatief voor kaas' op veganproducten mogen daardoor blijven bestaan.

Het Europees Parlement nam eind vorig jaar nog een voorstel aan om dergelijke omschrijvingen op soja- of haverdranken te verbieden. Alternatieve producten mochten ook met hun verpakkingen niet meer lijken op zuivel of kaas. Vanuit milieuorganisaties kwam veel verzet tegen de maatregel.


ProVeg International, dat zich inzet voor plantaardig voedsel, startte een campagne tegen het verbod. Het vindt onder meer dat het verbod belemmerend werkt op de concurrentiepositie van producenten van dergelijke producten. Het EP lijkt nu gezwicht voor die oproep. In de huidige EU-wetgeving is het gebruik van benamingen als melk, kaas, boter of yoghurt al verboden voor plantaardige alternatieven. Die zijn voorbehouden aan dierlijke producten.

Weer

 • Maandag
  15° / 6°
  20 %
 • Dinsdag
  17° / 12°
  60 %
 • Woensdag
  18° / 15°
  60 %
Meer weer