Kamer+vraagt+Nederlandse+inzet+op+Europese+eiwitproductie
Nieuws
© Tweede Kamer

Kamer vraagt Nederlandse inzet op Europese eiwitproductie

Nederland moet zich in de Europese Unie inzetten voor plantaardige eiwitten die uit Europa komen. Dat mag niet ten koste gaan van ontbossing in Europa. Die opdracht heeft de Tweede Kamer aan het kabinet gegeven.

Derk Boswijk (CDA) diende donderdag een motie in met deze strekking. Deze werd medeondertekend door VVD, D66, PvdA, GroenLinks, ChristenUnie en SGP. In de motie staat ook dat moet worden onderzocht welke maatregelen kunnen bijdragen aan Europese eiwitproductie en hoe veevoerbedrijven kunnen worden gestimuleerd om meer Europese eiwithoudende grondstoffen te gebruiken.Boswijk stelt dat het inzetten op in Europa verbouwde soja diverse voordelen oplevert. Dat zorgt voor minder ontbossing, transparantere aanvoerketens en minder geopolitieke afhankelijkheid. De CDA'er stelt dat innovatie en veredeling nodig zijn om nieuwe soorten te ontwikkelen die beter passen in het Europese klimaat.

Dat zou volgens hem ook een economische impuls kunnen geven. Het kabinet moet dit najaar de Kamer informeren over de voortgang van de uitvoering. Er wordt dinsdag over de motie gestemd, maar aangezien de meerderheid van de Tweede Kamer de motie nu al steunt, wordt deze aangenomen.

Weer

 • Maandag
  13° / 5°
  60 %
 • Dinsdag
  14° / 9°
  30 %
 • Woensdag
  15° / 9°
  10 %
Meer weer