Delphy zet kippen in tegen verdere verspreiding taxuskevers

Delphy heeft een kippenhok en kippenren gebouwd op de Onderzoekskwekerij Boomteelt en Vasteplantenteelt in het Zuid-Hollandse Hazerswoude-Dorp. Op de locatie wordt toelatingsonderzoek gedaan voor nieuwe middelen voor de bestrijding van taxuskevers.

Delphy+zet+kippen+in+tegen+verdere+verspreiding+taxuskevers
© Delphy

De taxuskever kan een groot probleem zijn in de teelt van boomkwekerijgewassen en vaste planten. De kever vreet ronde happen uit het blad. De larven van de kever leven in de grond en kunnen vreten aan de wortels en wortelhals van veel plantensoorten waardoor planten geheel kunnen afsterven. Deze larven zijn goed biologisch te bestrijden met aaltjes. Ondanks de goede resultaten met aaltjes tegen larven van de taxuskever blijft bestrijding van de volwassen kever nodig.

Fabrikanten werken aan de toelating van nieuwe gewasbeschermingsmiddelen. Dat is hard nodig, want het huidige middelenpakket tegen de taxuskever is beperkt, waardoor kwekers de kevers nu lastig kunnen bestrijden. Delphy voert onder het merk Aegisto deugdelijkheidsonderzoek uit voor partijen die een toelating willen registreren voor gewasbeschermingsmiddelen.


Voor dergelijke registratieonderzoek gelden protocollen en moet het onderzoeksbedrijf erkend zijn. Delphy is erkend door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voor de uitvoering van deugdelijkheidsonderzoek van gewasbeschermingsmiddelen.


Geheimhoudingsplicht

'De laatste jaren doen we best veel onderzoek naar de bestrijding van de taxuskever', zegt onderzoeker Jeroen van der Meij van Delphy. 'Hier kan ik verder weinig over vertellen, want voor deugdelijkheidsonderzoek geldt een geheimhoudingsplicht. Wel kan ik vertellen dat we veel kevers nodig hebben en dat pakken we tegenwoordig groots aan.'

Op de Onderzoekskwekerij Boomteelt en Vasteplantenteelt in Hazerswoude-Dorp staat een grote kooi waarin planten met larven van de taxuskever worden geplaatst. Hiervoor worden potten met larven onder andere verzameld bij kwekers. De larven worden kevers en deze kevers worden vervolgens verzameld en gebruikt bij de proeven in kleine kooitjes.

Hoewel de grote kooi dicht is, wil Delphy elk risico op verspreiding naar rest van de onderzoekskwekerij voorkomen. Daarom is nu rondom de kooi een grote kippenren gebouwd waarin kippen lopen. Mochten er kevers ontsnappen, dan is het de bedoeling dat de kippen voorkomen dat ze zich verder verspreiden.


Niet helemaal nieuw

Kippen houden tegen taxuskevers is niet helemaal nieuw. In het verleden lieten boomkwekers ook wel kippen lopen op hun kwekerij om taxuskevers te bestrijden. Van der Meij is blij met zijn kippen en rekent erop dat hij binnenkort ook regelmatig een eitje kan eten.

Naast toelatingsonderzoek voor taxuskever voert Delphy dit jaar diverse andere onderzoeken uit in opdracht van kwekers, fabrikanten en toeleveranciers. Op de laatste vrijdag van september, 24 september, is de traditionele open dag voor boomkwekers en vasteplantentelers. Zij kunnen dan diverse resultaten zelf bekijken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer