CEMP: 'Anticiperen op behoud van een breed middelenpakket'

Als coördinator effectief middelenpakket (CEMP) houdt Peter van 't Westeinde zich namens LTO-vakgroep Bomen, Vaste Planten en Zomerbloemen bezig met het beschikbaar houden van voldoende middelen om ziekten, plagen en onkruiden te kunnen bestrijden.

CEMP%3A+%27Anticiperen+op+behoud+van+een+breed+middelenpakket%27
© Haijo Dodde

Hoe zit het met de beschikbaarheid van middelen voor de betreffende sectoren?

'Er verdwijnen regelmatig middelen, die altijd veel zijn gebruikt. Maar aan de andere kant hebben we ook steeds wel weer zicht op toelating van nieuwe middelen en op uitbreiding van al toegelaten middelen.'

Een uitbreiding van een toelating via het Fonds Kleine Toepassingen is voor de boomteeltsector een duurzame oplossing

Peter van 't Westeinde, coördinator effectief middelenpakket

Wat zijn belangrijke knelpunten?

'Voor de boomteelt is dat zonder twijfel de onkruidbestrijding. Het is als CEMP steeds een uitdaging om samen met de sector goede vervangers te vinden voor de herbiciden die we kwijtraken. Verder is in veel gewassen de taxuskever een lastig plaaginsect. Dit speelt vooral sinds het insecticide Steward niet meer kan worden toegepast.'


Waar houdt een CEMP zich mee bezig?

'Ik moet goed op de hoogte blijven van wat er speelt in de sector en dan vooral op het gebied van de toelatingen. Samen met collega's uit andere sectoren houd ik in de gaten welke werkzame stoffen Europees op de nominatie staan voor herbeoordeling en eventueel dreigen te verdwijnen. Daarop anticiperen we door alvast te zoeken naar alternatieven. Verder heb ik contact met toelatingshouders om de boomteeltsector bij de ontwikkeling van nieuwe middelen onder de aandacht te houden.'


Welke instrumenten zijn er om het middelenpakket op orde te houden?

'Wij kunnen vrijstellingen aanvragen of bijvoorbeeld via het Fonds Kleine Toepassingen (FKT) een uitbreiding van de toelating voor bestaande middelen voor elkaar proberen te krijgen. Een aanvraag voor een vrijstelling is vrij kostbaar en hooguit 120 dagen geldig. De boomteeltsector heeft voor wat betreft het FKT het voordeel dat alle gewasgroepen als kleine gewassen zijn aangemerkt. Vanuit het fonds worden de kosten voor de uitbreidingsaanvraag vergoed. Voor de sector is dit vaak een duurzame oplossing.'


Welke nieuwe middelen kunnen boomkwekers in 2021 verwachten?

'Het lijkt erop dat via het FKT twee herbiciden, twee fungiciden en één of twee insecticiden beschikbaar komen. Verder probeert de toelatingshouder van Basamid om voor het grondontsmettingsmiddel, weliswaar met extra restricties, weer een toelating te krijgen. Vooral voor de onkruidbestrijding in het bos- en haagplantsoen zou dit welkom zijn.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer