Aardappelmarkt profiteert van laat voorjaar en versoepelingen

De opwaartse stemming op de aardappelmarkt is volgens beursmakelaar De Vries & Westermann te danken aan het relatief koude en natte voorjaar en de aangekondigde versoepelingen van coronamaatregelen.

Aardappelmarkt+profiteert+van+laat+voorjaar+en+versoepelingen
© Nieuwe Oogst

Met het beteugelen van de coronacrisis lijkt er geleidelijk een eind te komen aan de verstoorde marktomstandigheden voor fritesaardappelen. Het herstel heeft zich de afgelopen maanden al ingezet. De aardappeltermijnmarkt sluit deze week de laatste notering voor aardappelen van oogst 2020 af. Daarmee komt er volgens De Vries & Westermann een eind aan een turbulent en voor de aardappelmarkt vooral teleurstellend jaar.

Het junicontract voor fritesaardappelen is morgen de laatste handelsdag. Deze notering steeg de afgelopen week nog van 10,60 euro tot 11,30 euro per 100 kilo. De prijsstijging wordt onder meer ondersteund door PotatoNL waar maandag behoorlijk meer werd genoteerd voor de fritesaardappelen.


Hogere noteringen bij PotatoNL

Voor de aardappelen in categorie 1 – voor grootschalige verwerking in Nederland, België en Duitsland – steeg de notering naar 10,50 tot 15 euro per 100 kilo. Dat betekent een plus van 1,50 euro. Voor categorie 2 – voor alle overige bestemmingen – is de notering zelfs 3,25 euro hoger dan vorige week. In deze categorie lopen de transactieprijzen die zijn aangemeld bij PotatoNL, uiteen van 15 tot 20 euro per 100 kilo.


De vastere stemming op de aardappelmarkt en de onzekerheid van het aanbod voor de komende oogst zorgen ervoor dat de termijnnoteringen op het aprilcontract 2022 oplopen tot een niveau van 18,70 euro per 100 kilo. Dat is 1,50 euro meer dan vorige week. Met de areaalkrimp in West-Europa in het vooruitzicht en het verwachte herstel van de vraag zullen handelaren de groeiomstandigheden voor aardappelen op de voet volgen, verzekert De Vries & Westermann.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer