Aardappelen van oogst 2021 nu al flink aan de prijs

Op de aardappeltermijnmarkt van EEX in Leipzig wordt voor leveringscontracten van fritesaardappelen in april 2022 nu al meer dan 18 euro per 100 kilo betaald.

Aardappelen+van+oogst+2021+nu+al+flink+aan+de+prijs
© DIRK HOL

Dit is de hoogste notering voor fritesaardappelen van oogst 2021 tot dusver. Op de termijnmarkt wordt naar verhouding al veel gehandeld in de aardappelen waarvan het pootgoed dit voorjaar de grond in gaat. Ook is er behoorlijk wat aanbod. Het aantal openstaande posities op de termijnmarkt is nu ruim 2.200. Dat is zo’n 25 procent meer dan twee maanden geleden.

Voor de aardappelen die nu nog in de bewaring liggen, stijgt de notering voor het aprilcontract 2021 vlak voor het sluiten van de markt deze week naar 7,30 euro per 100 kilo. Het junicontract wordt inmiddels verhandeld voor 10 euro per 100 kilo. Dat is het hoogste niveau sinds begin maart.


• Bekijk de marktprijzen van consumptieaardappelen en pootgoed

Op de fysieke markt stegen deze week bij PotatoNL de noteringen voor fritesaardappelen met 0,25 tot 0,75 euro per 100 kilo. Voor de grootschalige verwerking in Nederland, België en Duitsland betalen fritesfabrikanten 6,25 tot 8,50 euro voor hun grondstofvoorziening op de vrije markt. Vooral voor het fastfoodsegment zijn de fritesaardappelen afgelopen week in prijs gestegen.

In een eerste inventarisatie bleek vorige week dat het aardappelareaal in België waarschijnlijk met zo’n 10 procent gaat krimpen. Beursmakelaar De Vries & Westermann meldt dat voor Vlaanderen een areaal verwacht wordt van ongeveer 48.000 hectare. Dit is het laagste teeltoppervlakte voor aardappelen in de afgelopen zes jaar.

Overigens schrijft De Vries & Westermann dat eerste schattingen in de Verenigde Staten uitgaan van 5 procent meer aardappelareaal. Amerikaanse aardappeltelers lijken hiermee te reageren op een tekort aan aardappelen in 2020. Het Amerikaanse areaal komt daarmee op 389.000 hectare. Als in Canada de aardappelteelt ook met 5 procent toeneemt, komt daar het areaal op ruim 154.000 hectare uit.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer