NEPG: aardappelareaal daalt 3 tot 5 procent

De Europese organisatie voor aardappeltelers NEPG verwacht dat dit seizoen in Nederland, Duitsland, Frankrijk en België het totale aardappelareaal 3 tot 5 procent lager is dan vorig jaar.

NEPG%3A+aardappelareaal+daalt+3+tot+5+procent
© Twan Wiermans

In de genoemde EU4-landen was het gezamenlijke areaal consumptieaardappelen in 2020 ongeveer 519.500 hectare. Met de verwachte daling zal het aardappelareaal in de belangrijkste productielanden voor de Europese fritesindustrie dit seizoen uitkomen op ongeveer 500.000 hectare. Al vanaf het begin van de coronacrisis roept NEPG aardappeltelers op om minder aardappelen te poten. Aanvankelijk werd ingezet op 10 procent krimp.

Volgens NEPG is de daling van het aardappelareaal min of meer een historische gebeurtenis. De laatste keer dat dit gebeurde, was in 2014. De trend is echter de laatste twee decennia vooral een vlotte stijging van de aardappelteelt vanwege de uitbreiding van de capaciteit van de verwerkende industrie.


95 procent inmiddels gepoot

NEPG schat dat van de hoofdoogst van de aardappelen na de eerste week van mei in de EU4-landen zo'n 95 procent van het pootgoed wel in de grond zit. De hoofdmoot van de hoofdoogst van consumptieaardappelen is in de EU4-landen vanaf de derde week van april gepoot.

Overigens gaat NEPG vanwege de relatief koude omstandigheden de afgelopen periode ervan uit dat in vroege productiegebieden de groeivertraging zo'n twee weken bedraagt. Deze aardappelen zijn veelal tussen half februari en april gepoot. Onder meer deze groeiachterstand en de trage start van de hoofdoogst zorgen voor een opleving op de afzetmarkt voor vrije aardappelen van oogst 2020.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer