Vrije aardappelen opnieuw iets duurder

PotatoNL verhoogt deze week de noteringen voor fritesaardappelen die bestemd zijn voor grootschalige verwerking met 1,25 euro. Daarmee komt de prijs uit op gemiddeld 10 euro per 100 kilo.

Vrije+aardappelen+opnieuw+iets+duurder
© Twan Wiermans

De notering voor fritesaardappelen van oogst 2020 stijgt de laatste weken gestaag. Begin april werd de grondstofprijs voor de fritesindustrie in Nederland, België en Duitsland (categorie I) nog vastgesteld op 6 tot 7,50 euro per 100 kilo. Inmiddels worden voor de productie van met name verse frites (categorie II) al prijzen betaald tot 16 euro per 100 kilo.

In een analyse meldt beursmakelaar De Vries & Westermann dat het aanbod van vrije aardappelen op dit moment krap is. Het aandeel contract van de aardappelen die nu nog in de bewaring liggen, is relatief hoog. Voorafgaand aan PotatoNL noteerde Belgapom in België vorige week al 10 euro voor Fontane, dat is 2,50 euro per 100 kilo meer dan vorige week.


Lagere notering aprilcontract 2022

Op de aardappeltermijnmarkt is de notering voor aardappelen van oogst 2021 wel verlaagd, ten opzichte van twee weken geleden. De notering voor het leveringscontract april 2022 tikte in die periode even 19 euro per 100 kilo aan. Deze week varieert het prijsniveau voor de aardappelen waarvan het pootgoed nog maar net in de grond zit van 17 tot 17,50 euro.


• Bekijk de marktprijzen van consumptieaardappelen en pootgoed

Het prijsniveau voor deze leveringscontracten op de wat langere termijn laten volgens De Vries & Westermann zien dat er na corona vertrouwen is in het herstel van de aardappelmarkt. De pas op de plaats is waarschijnlijk het gevolg van de verwachting dat een areaalkrimp van 10 procent lijkt uit te blijven. Analisten gaan uit van een daling in de EU4-landen (Nederland, België, Duitsland en Frankrijk) van hooguit 5 procent.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
Meer weer