Nieuwe coöperatie voor kortere keten in Noord-Nederland

Via regionale samenwerking tussen boeren en afnemers in de horeca en instellingskeukens wil de nieuwe coöperatie Boer & Chef de afzetketen tussen die twee partijen inkorten. De aftrap vond vorige week plaats in het Friese Grou.

Nieuwe+co%C3%B6peratie+voor+kortere+keten+in+Noord%2DNederland
© Boer en Chef

Boer & Chef is de nieuwe naam van het initiatief Streekboeren&Co en consumentenplatform De Streekboer. De coöperatie verenigt regionale boeren en culinaire chefs van ziekenhuizen, zorginstellingen, scholen en horeca. Samen hebben zij de ambitie om zoveel mogelijk gezond, lokaal voedsel te gaan serveren in regionale keukens. De partijen zeggen zo te willen bouwen aan een gezonde, duurzame regio.

Drie van de aanjagers van het initiatief zijn NHL Stenden Leeuwarden, ROC Friese Poort in Sneek en het ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten. 'Het wordt tijd dat chefkoks deze overgang naar verse ingrediënten uit de regio met elkaar weer durven te maken', vindt Lex Moerke, hoofd horeca en services van Nij Smellinghe.


Sneller herstel ziekenhuispatiënten

Moerke past een voedingsconcept toe waar streekproducten centraal staan in een ziekenhuiskeuken waar volledig vers voor de patiënt wordt gekookt. 'We denken zo een sneller herstel te bereiken voor de patiënten en geven een goed voorbeeld aan onze gasten', zegt Moerke.

Bij Boer&Chef zijn momenteel vier boeren aangesloten. Nieuwe aanmeldingen van afnemers en leveranciers zijn welkom, aldus coöperatievoorzitter Janco Heida. 'Om de verschuiving naar verantwoorde landbouw en duurzame consumptie mogelijk te maken, is het belangrijk dat afnemer en producent gezamenlijk deze transitie doormaken.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  28° / 12°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  10 %
 • Zondag
  29° / 16°
  5 %
Meer weer