Boeren en supermarkten samen in coöperatie Van Onze Grond

Achttien boeren en tien supermarkten in de regio Deventer-Apeldoorn-Zutphen hebben zich verenigd in coöperatie Van Onze Grond. Met de samenwerking willen ze streekproducten herkenbaar en dichter bij inwoners aan de man brengen.

Boeren+en+supermarkten+samen+in+co%C3%B6peratie+Van+Onze+Grond
© Van Onze Grond

De eerste producten zijn vanaf 15 april onder de merknaam Van Onze Grond te verkrijgen in supermarkten van Jumbo, Spar en Plus in Deventer. Ook vanuit andere plaatsen in de betreffende regio is al belangstelling getoond , zo laten de initiatiefnemers van de coöperatie weten.

Eén van de voorwaarden voor producten is dat de basisgrondstoffen voor minimaal de helft uit de regio, dus ook echt 'Van Onze Grond komt'. Bestuurslid en Jumbo-supermarktondernemer Hans Kok: ‘Het streven is natuurlijk 100%, maar dat kan niet altijd. Voor supermarkten is onder andere sterke lokale betrokkenheid een vereiste om mee te doen. Ook de partners voor distributie en marketing, zijn gevestigd in de regio.’


Afzet streekproducten stimuleren

Het idee voor Van Onze Grond ontstond in maart 2020. Vanaf dat moment was ook gemeente Deventer bij het plan betrokken. Wethouder Liesbeth Grijsen: ‘We willen de afzet van streekproducten stimuleren en daarmee ook de verbinding tussen de inwoners in de stad en de boeren in de regio vergroten.’ Al snel bleek volgens de initiatiefnemers dat er kansen lagen om dit breder op te pakken in regioverband.

De Cleantech regio (een samenwerkingsverband van acht gemeenten) had namelijk expertise ingehuurd om een gelijkend initiatief op te zetten. Wethouder Voorst en bestuurslid van de Cleantech Regio Harjo Pinkster: ‘Door deze regionale samenwerking en inzet van initiatiefnemers is het initiatief gaan groeien.’

Bestuurslid en boerin Marleen Markgraaf; ‘Als bestuur kijken we naar hoe men elkaar kan aanvullen en helpen. Ook is het belangrijk dat inwoners/consumenten zien wie er achter het product zit, waar en hoe het wordt gemaakt. Zo weet je echt wat je eet en welke mooie verhalen er schuilgaan achter het product waar wij met veel passie aan werken.’

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer