LTO wil ketens tussen boeren en supermarkten versterken

LTO Nederland wil de ketens tussen Nederlandse boeren en supermarkten versterken om het verdienvermogen van boeren en tuinders te verbeteren. Voorzitter Sjaak van der Tak presenteerde vrijdag een voorstel daartoe aan de directies van de retailers en andere ketenpartijen.

LTO+wil+ketens+tussen+boeren+en+supermarkten+versterken
© Dirk Hol

Het LTO-voorstel strekt verder dan alleen een 'boerenbonus' boven op de verkoopprijs. Boeren, tuinders, afzetorganisaties en verwerkers werken daarin in geïntegreerde ketens samen met supermarkten. Dit moet resulteren in langjarige afspraken over kostendekkende afzetprijzen met daarop een plus waarmee boeren en tuinders hun bedrijf kunnen aanpassen aan maatschappelijke eisen.


'We hebben draagvlak nodig van ketenpartijen om het verdienvermogen van boeren en tuinders te verbeteren. Want dat is nu niet toereikend. Ik wil dat sectoren met supermarkten en andere ketenpartijen afspraken maken hoe de ketens versterkt en duurzamer kunnen worden', motiveert Van der Tak.

Het overleg van vrijdag volgde op eerdere besprekingen over een beter verdienvermogen. Farmers Defence Force (FDF) agendeerde het onderwerp door het Farmers Friendly-concept bij de retailers op tafel te leggen. Die opzet kon niet op instemming rekenen van Nederlands grootste supermarktketens Albert Heijn en Jumbo.

Wel besloten de ketenpartijen door te praten over andere mogelijke oplossingen. Deze week vond het vervolg plaats waar POV, NAJK, NFO, NAV, FDF, Vion, FrieslandCampina en A-ware voor waren uitgenodigd.


Eerste doel behaald

In een reactie op het overleg van vrijdag laat Van der Tak weten dat een van zijn eerste doelen is behaald. 'Er is draagvlak voor ons voorstel en dat is wat ik vandaag wilde weten. Het is nu de bedoeling dat de agrarische sectoren met de met de verwerkers en individuele supermarktketen de voorstellen verder gaan bespreken. Ik ben bereid om die met een tour langs alle partijen verder toe te lichten.'

Volgens de LTO-voorzitter biedt het voorstel 'absoluut mogelijkheden'. 'Ik ben blij dat we dit als LTO in korte tijd hebben bereikt. Aan het begin van mijn voorzitterschap heb ik verdienvermogen van boeren en tuinders op nummer één gezet. Er is nu draagvlak om dat met dit model daadwerkelijk te bereiken.'

De ketenafspraken moeten ook gaan dienen als inbreng bij de formateurs van het nieuwe kabinet. Van der Tak wil in het tweede kwartaal van dit jaar een concrete aanpak hebben voor het verbeteren van het verdienvermogen. De afspraken zouden per 2022 moeten ingaan. 'Het gaat mij om meerjarige afspraken, leveringszekerheid en we betrekken ook de Wet oneerlijke handelspraktijken erbij.'


Opstap naar Europa

LTO ziet het te vormen verbond tussen boeren, verwerkers en supermarkten als opstap die als voorbeeld kan dienen voor de hele Europese afzetmarkt. Van der Tak: 'Ik wil beginnen met ketens gericht op de binnenlandse markt. Als we dat hebben staan, kunnen we deze opzet in Europa verder organiseren.'

Een dertigtal actievoerders Farmers Defence Force verzamelde zich vrijdag bij het Van der Valk-hotel in Utrecht waar het gesprek tussen LTO, supermarkten en sectorpartijen plaatsvond. Van der Tak heeft met hen gesproken. 'Ik wil ook op korte termijn een beter verdienvermogen, want er moet poen op de dam komen. Wel houd ik daarbij vast aan ons eigen plan.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  31° / 17°
  0 %
Meer weer