Meldplicht vogelgriep verder aangescherpt

De regeling voor het melden van een verdenking op vogelgriep is verder aangescherpt. Basis voor het berekenen van de gemiddelde sterfte is nu de sterfte in de afgelopen week, in plaats van het gemiddelde vanaf de opzet.

Meldplicht+vogelgriep+verder+aangescherpt
© Huisman Media

De meldplicht geldt voor leghennen, vermeederingsdieren en vleeskuikens. Een stijging van de sterfte moet bij de NVWA worden gemeld. De gemiddeld sterfte moet nu dus worden berekend door de sterfte over de afgelopen week te delen door 7. Is het sterftecijfer gedurende twee opeenvolgende dagen groter dan driemaal het gemiddelde per dag, dan is melden verplicht. Dus bij een gemiddelde sterfte van 0,5 procent is melden verplicht als de sterfte twee dagen op rij boven de 1,5 procent uitkomt. Melden is verplicht bij dieren die ouder zijn dan 10 dagen..

Reden voor aanpassing is het feit dat het berekenen van de gemiddelde sterfte op basis van de hele periode sinds het opzetten van de koppel geen goede indicatie geeft. De sterfte is doorgaans in het begin en einde hoger. Een gemiddelde van de hele periode geeft daardoor geen goede indicatie van een mogelijke uitbraak van vogelgriep.


• Lees ook GD-dierenarts: Verschijnselen vogelgriep varieren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer