Ophokplicht België vervalt, Nederland volgt mogelijk snel

De landelijke ophokplicht voor pluimvee in België is woensdag opgeheven. Wageningen Bioveterinary Research (Wbvr) is voor Nederland nu bezig met een risico-inschatting. Op basis daarvan zal de deskundigengroep een advies geven aan het ministerie van LNV. De verwachting is dat de ophokplicht nog deze maand vervalt.

Ophokplicht+Belgi%C3%AB+vervalt%2C+Nederland+volgt+mogelijk+snel
© Niek Stam

De ophokplicht in België is nog wel van kracht in het gebied rond Waregem waar de laatste uitbraak van vogelgriep was. De ophokplicht in dit gebied vervalt per 23 mei, indien er geen nieuwe uitbraken zijn. Vanuit LTO/NOP is er contact geweest met LNV over de nieuwe risico-inschatting van de deskundigengroep dierziekten, meldt voorzitter Kees de Jong.

Deze analyse komt er naar verwachting komende week. LNV deelt de uitkomst daarvan met de deskundigengroep, waarna een nieuwe beoordeling volgt van het risico op vogelgriep. Die komt er waarschijnlijk deze maand. Daarbij wordt gekeken of regionalisering mogelijk is.

Volgens het ministerie is het in de landen om ons heen nog erg onrustig met uitbraken in Ierland, Duitsland, Frankrijk en Polen. In Nederland speelt daarbij mee dat er onlangs nog een groot aantal besmette wilde vogels is gevonden in Groningen. Wel lijkt het daar nu ook de goede kant op te gaan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer