30 procent boeren vraagt 'corona'-voorschotbetaling aan

Van de agrarische bedrijven in Nederland maakte 30 procent vorig jaar gebruik van een voorschotbetaling van de GLB-inkomenssteun. De belangrijkste reden voor het aanvragen was dat bedrijven behoefte hadden aan liquiditeiten.

30+procent+boeren+vraagt+%27corona%27%2Dvoorschotbetaling+aan
© Twan Wiermans

Dat schrijft demissionair landbouwminister Carola Schouten aan de Tweede Kamer, als antwoord op vragen van Kamerlid Derk Boswijk (CDA). Vanwege de coronacrisis werd vorig jaar besloten dat boeren en tuinders eerder een voorschot op de GLB-inkomenssteun konden vragen. Boswijk wil van de minister weten of dat dit jaar ook weer mogelijk is, omdat de coronacrisis nog steeds gaande is.

Schouten kijkt daar op dit moment naar. Er wordt hierover besloten in relatie tot andere coronasteunmaatregelen die het kabinet treft. Het is haar niet bekend hoe het op dit moment staat met de liquiditeit van boeren die recht hebben op directe inkomenssteun uit het GLB, ten opzichte van vorig jaar. 'Er zijn vooralsnog geen duidelijke signalen dat er onder deze groep landbouwers sprake zou zijn van ernstige liquiditeitsproblemen als gevolg van de coronacrisis.'


Zelfde regeling als in 2020

Als het kabinet besluit om weer een vervroegde voorschotbetaling op de GLB-inkomenssteun mogelijk te maken, zal gekozen worden voor eenzelfde regeling als in 2020, zegt Schouten. Dat betekent een nationale voorschotbetaling van 80 procent van de reguliere directe inkomenssteun, bestaande uit de basisbetaling en de vergroeningspremie. Daarbij moet rekening gehouden worden met de 'de-minimis verordening'. Die geeft ruimte tot maximaal 20.000 euro steun per boer over de periode van drie belastingjaren.

'In dit geval bestaat de steun uit een rentevoordeel doordat boeren eerder dan normaal inkomenssteun ontvangen', schrijft Schouten. 'Boeren zullen hiervoor een 'de-minimis verklaringen' moeten invullen. Daarin verklaren zij met het rentevoordeel en eventuele andere steun via de de-minimis binnen de maximale ruimte van 20.000 euro over drie belastingjaren blijven.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer