Denemarken graaft miljoenen dode nertsen op

Denemarken is begonnen met het opgraven van de ontbindende kadavers van miljoenen afgemaakte nertsen. Ze lagen begraven in twee grote putten op een militair oefenterrein, maar worden nu alsnog verbrand. Omwonenden hadden geklaagd over de kans op verontreiniging van zwem- en drinkwater.

Denemarken+graaft+miljoenen+dode+nertsen+op
© Pixabay

Eind vorig jaar werden alle 17 miljoen nertsen van Denemarken geruimd uit vrees voor een onbekende nieuwe variant van het coronavirus. De vrees bestond dat de dieren een gemuteerde vorm op mensen zouden kunnen overbrengen. Later is gebleken dat die vrees grotendeels ongegrond was.

Kort nadat de Deense regering alle 17 miljoen nertsen in het land had laten doden, bleek dat de regering die bevoegdheid helemaal niet had. Het schandaal leidde tot het aftreden van de toenmalige minister van Landbouw, Mogens Jensen. Ook het negeren van de protesten tegen het begraven van de nertsen deed nieuwe vragen rijzen over de paniekerige manier waarop de Deense regering met de pandemie omging.


Sterke geur van karkassen

Denemarken had verklaard dat de begraven dieren geen risico zouden vormen voor het grondwater of beschermde gebieden. De opgraving op de twee locaties kost nu naar verluidt 20 miljoen euro. De autoriteiten hebben gewaarschuwd dat tijdens de opgraving tijdelijk een sterke geur van de karkassen in het gebied kan vrijkomen.


Het besluit om alle nertsen te ruimen, verwoestte de bontindustrie van het land - de grootste in de Europese Unie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -1°
  5 %
 • Maandag
  4° / 2°
  20 %
 • Dinsdag
  5° / 3°
  5 %
Meer weer