Getrainde bijen ruiken coronavirus

Bijen kunnen binnen enkele minuten getraind worden om de geur van met coronavirus geïnfecteerde monsters te herkennen. Start-up InsectSense en Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) hebben bijen getraind om hun tong uit te steken bij het ruiken van SARS-CoV-2.

Getrainde+bijen+ruiken+coronavirus
© Willem Dijkema

Daarvoor gebruiken ze een 'suikerbeloning' voor de bijen. De bijen werden getraind om met SARS-CoV-2 geïnfecteerde monsters te detecteren via de 'Pavloviaanse conditionering methode'. Elke keer dat de bijen werden blootgesteld aan de geur van een geïnfecteerd monster ontvingen ze een suikerwaterbeloning.

De bijen staken hun tong uit om het suikerwater op te vangen. Door deze actie meerdere keren te herhalen, associeerden de bijen de suikerbeloning met de geur en begonnen ze hun tong uit te steken voor de geur alleen, zonder beloning. Een getrainde bij kan een geïnfecteerd monster binnen enkele seconden detecteren.

Het coronavirus veroorzaakt, net als andere ziekten, veranderingen in het lichaam die een geur veroorzaken. Bijen kunnen volgens de wetenschappers vluchtige stoffen detecteren met een gevoeligheid van een deel per biljoen. Zo vinden ze een bloem enkele kilometers verderop. Meerdere bijen lieten zeer goede resultaten zien en konden onderscheid maken tussen de geïnfecteerde en niet-geïnfecteerde monsters.


Schaalbaarheid

De volgende stap is volgens Wageningen Bioveterinary Research werken aan de schaalbaarheid van deze aanpak. 'Bijen zijn wereldwijd te vinden, het enige wat mensen nodig hebben is een machine om bijen te kunnen trainen', meldt de onderzoekers.

InsectSense heeft al een prototype ontwikkeld dat automatisch meerdere bijen tegelijk kan trainen en een biosensor waarin getrainde bijen ingezet kunnen worden voor diagnoses. Volgens de onderzoekers kan deze 'BeeSense'-technologie een zeer goed diagnosesysteem zijn voor ontwikkelingslanden die beperkt zijn in hun infrastructuur en toegang tot hoogtechnologische technologieën.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer