ZLTO rekent op blijvende goede samenwerking in Brabant

'ZLTO rekent erop dat de partijen in Provinciale Staten een modus zullen vinden om ervoor te zorgen dat we samen een duurzame, gezonde toekomst kunnen realiseren voor de Brabantse land- en tuinbouw.' Zo reageert ZLTO-voorzitter Wim Bens op het opzeggen van het vertrouwen in coalitiegenoot Forum voor Democratie door de fracties van VVD en CDA in het Brabantse provinciebestuur.

ZLTO+rekent+op+blijvende+goede+samenwerking+in+Brabant
© DIRK HOL

De Brabantse fracties van VVD en CDA hebben donderdag per direct het vertrouwen opgezegd in de samenwerking met coalitiegenoot Forum voor Democratie (FvD) en de Groep Rutjens van het onlangs afgesplitste FvD-Statenlid Willem Rutjens. Reden is het recente vertrek van weer een FvD-Statenlid.


'Het afgelopen jaar heeft een groot aantal FvD-incidenten plaatsgevonden die de VVD zwaar op de maag liggen. Met het recente vertrek van weer een FvD-Statenlid worden de gemaakte afspraken over bestuurlijke stabiliteit die nodig zijn voor een slagvaardig bestuur niet meer nagekomen,' meldt de partij.


Negatieve spiraal van incidenten

De liberalen spreken van 'een negatieve spiraal aan incidenten' rond FvD, waarin te veel energie moest worden gestoken. 'De Brabantse FvD-fractie is flink uit elkaar gevallen', stelt VVD Brabant in een verklaring. 'Drie van de negen originele Forum voor Democratie-zetels zijn naar Groep Rutjens gegaan. Forum voor Democratie vult maar vier van hun overige zes zetels.'

Voor de twee lege zetels heeft Forum voor Democratie geen mensen beschikbaar, gaat de VVD verder. 'Daarnaast is gebleken dat 'Den Haag is Den Haag en Brabant is Brabant' niet vol te houden is. Telkens weer zijn landelijke perikelen bij Forum voor Democratie van negatieve invloed op de politiek in Brabant.'

CDA Brabant sluit zich bij de VVD aan. 'Een stabiel en slagvaardig provinciebestuur is nodig voor Brabant', stellen de christendemocraten. 'CDA-gedeputeerden ErikRonnes en Elies Lemkes zijn beschikbaar om Brabant bestuurbaar te houden in een eventuele voorlopige situatie met een politieke minderheid. De CDA-fractie zal zich beraden op de vervolgstappen.'


Constructieve samenwerking

ZLTO laat in een reactie weten dat de belangenbehartiger in de afgelopen periode constructief heeft samengewerkt met het huidige provinciebestuur. 'Samen hebben we een aantal belangrijke dingen vormgegeven, zoals het beleidskader Landbouw, Brabantse Ontwikkelaanpak Stikstof en de gesprekken over het aanpassen van de Omgevingsverordening', merkt ZLTO-voorzitter Wim Bens op.

'In die context is het te betreuren dat VVD en CDA het vertrouwen in Forum en groep Rutjens hebben opgezegd. Voor het definitief maken van plannen is immers een meerderheid in Provinciale Staten cruciaal', vervolgt Bens.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  50 %
 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
Meer weer