Schouten: 'OPS-model stikstof beste voor Nederland'

Het Operationele Prioritaire Stoffen model (OPS) is het meest geschikte systeem om het Nederlandse stikstofbeleid mee door te rekenen. Dat schrijft landbouwminister Carola Schouten als antwoord op Kamervragen van Barry Madlener (PVV) en Thierry Baudet (Forum voor Democratie). Met andere modellen zou Nederland juist meer stikstof moeten reduceren.

Schouten%3A+%27OPS%2Dmodel+stikstof+beste+voor+Nederland%27
© Twan Wiermans

Beide Kamerleden stelden hun vragen naar aanleiding van een vergelijking die Stichting Agri Facts maakte tussen het gebruik van OPS dat in Nederland wordt toegepast en het Europese beleidsmodel Lotos-Euros/EMEP. Volgens Agri Facts zou Nederland, als het model Lotos-Euros/Emep ook hier zou worden toegepast, de stikstofdoelstellingen voor 2030 voor de landbouw nu al hebben behaald.

Dat klopt volgens Schouten niet. Een belangrijk verschil met andere modellen is volgens de minister dat OPS gedetailleerde lokale berekeningen kan uitvoeren op hexagoonniveau van 1 hectare. EMEP en Lotos-Euros rekenen op een schaal van een vierkante kilometer. 'Dat maakt voor de Nederlandse situatie OPS het beste toepasbaar en maakt dat er gericht kan worden gecompenseerd in plaats van voor een veel groter gebied, wat meer stikstofreductie vereist.'


Doorrekening stikstofbeleid

In Nederland wordt het rekenmodel Aerius gebruikt waar verschillende producten voor nodig zijn. Voor de doorrekening van het stikstofbeleid wordt binnen Aerius gebruikgemaakt van OPS. Dit systeem heeft volgens Schouten naast het detailniveau nog een voordeel. Het systeem kan bijhouden hoeveel iedere bron bijdraagt aan depositie. Het verschil tussen de systemen is volgens de minister dat Lotos-Euros berekent dat een groter deel van de emissie uit Nederland in het buitenland terechtkomt en andersom.

Volgens Schouten heeft de Duitse regering voor het beleid minder gedetailleerde informatie nodig dan Nederland. Daar wordt Lotos-Euros gebruikt. Ze ziet wel ruimte voor verbetering in Nederland. Zo volgt Schouten een aantal aanbevelingen op van het Adviescollege Meten en Berekenen Stikstof.


Meerdere modellen

Er komt een Kennisprogramma Stikstof waarin wordt gekeken naar het gebruik van meerdere modellen in Nederland. Dit geeft waarschijnlijk beter zicht op de depositiebijdragen van de verschillende sectoren en de stikstofdepositie die veroorzaakt wordt door bronnen in het buitenland. Daarnaast wordt het aantal meetpunten in Nederland uitgebreid en wordt gekeken of satellietgegevens kunnen worden gebruikt om stikstofuitstoot en depositie in kaart te brengen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
 • Woensdag
  9° / 2°
  15 %
Meer weer