CDA en VVD Brabant willen af van Forum voor Democratie

VVD Brabant heeft donderdag per direct het vertrouwen opgezegd in de samenwerking met Forum voor Democratie (FvD) en de Groep Rutjens van het onlangs afgesplitste FvD-Statenlid Willem Rutjens. Het CDA sloot zich later deze ochtend aan bij het standpunt van de liberalen.

CDA+en+VVD+Brabant+willen+af+van+Forum+voor+Democratie
© Olaf Smit

'Het afgelopen jaar heeft een groot aantal FvD-incidenten plaatsgevonden die de VVD zwaar op de maag liggen. Het recente vertrek van weer een FvD-Statenlid is nu voor de VVD de directe aanleiding om het vertrouwen op te zeggen. Met dit vertrek worden de gemaakte afspraken over bestuurlijke stabiliteit die nodig zijn voor een slagvaardig bestuur niet meer nagekomen,' meldt de partij.De liberalen spreken van 'een negatieve spiraal aan incidenten' rond FvD, waarin te veel energie moest worden gestoken. 'De Brabantse FvD-fractie is flink uit elkaar gevallen', stelt VVD Brabant in een verklaring. 'Drie van de negen originele Forum voor Democratie-zetels zijn naar Groep Rutjens gegaan. Forum voor Democratie vult maar vier van hun overige zes zetels op.'


Voor de twee lege zetels heeft Forum voor Democratie geen mensen beschikbaar, gaat de VVD verder. 'Daarnaast is gebleken dat 'Den Haag is Den Haag en Brabant is Brabant' niet vol te houden is. Telkens weer zijn landelijke perikelen bij Forum voor Democratie van negatieve invloed op de politiek in Brabant.'


Politieke minderheid

De overige partijen in de Brabantse Staten moeten vrijdag aangeven welke mogelijkheden tot samenwerking zij zien en of de VVD daarin nog een rol kan spelen. De VVD heeft twee gedeputeerden in Brabant, Martijn van Gruijthuijsen en Christophe van der Maat. Zij blijven beschikbaar, 'ook in een eventuele (voorlopige) situatie met een politieke minderheid', stelt de VVD.


Na de Statenverkiezingen in 2019 kreeg Brabant een coalitie van CDA, VVD, PvdA, D66 en GroenLinks. In december 2019 stapte het CDA uit die coalitie vanwege de stikstofcrisis. De partij vond dat de boeren te veel schade leden door deze crisis. Vervolgens begonnen CDA en VVD een coalitie met Forum voor Democratie. Noord-Brabant was daarmee na Limburg de tweede provincie waar Forum in Gedeputeerde Staten kwam.


Emmer overgelopen

'Het afgelopen jaar heeft een groot aantal incidenten plaatsgevonden binnen Forum voor Democratie die het CDA niet in de koude kleren zijn gaan zitten. Het recente vertrek van weer een Forum-Statenlid is voor ons de druppel die de emmer deed overlopen. Het was niet stabiel en het morele kompas was zoek', licht het CDA het opzeggen van de samenwerking toe.De partij doelt daarmee op Statenlid Hans Smolders die uit de Tweede Kamerfractie van Forum stapte en de provinciale politiek vaarwel heeft gezegd. 'Een stabiel en slagvaardig provinciebestuur is nodig voor Brabant', stellen de christendemocraten. 'CDA-gedeputeerden Erik Ronnes en Elies Lemkes zijn beschikbaar om Brabant bestuurbaar te houden in een eventuele voorlopige situatie met een politieke minderheid. De CDA-fractie zal zich beraden op de vervolgstappen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
Meer weer