Vogelaar hoopt dat rust weerkeert bij Forum voor Democratie

Forum voor Democratie (FvD) verkeert in zwaar weer. Na de botsing met voormalig lijsttrekker Thierry Baudet lijkt een scheuring in de partij onvermijdelijk. Jan Cees Vogelaar, nummer negen op de kandidatenlijst en beoogd landbouwwoordvoerder, ziet het met lede ogen aan. 'De rust in de partij moet terugkeren, zodat we ons kunnen focussen op de verkiezingen.'

Vogelaar+hoopt+dat+rust+weerkeert+bij+Forum+voor+Democratie
© ANP

Vogelaar, die doorgaans geen blad voor de mond neemt, is nu ook helder in de omschrijving van zijn gevoel bij de perikelen in zijn partij. 'Het is echt ontzettend vervelend, gewoon klote, als de oprichter en roerganger van je partij opstapt.' De paardenhouder uit Lelystad noemt Baudet een 'inspirerend persoon' met 'een heldere visie op Nederland en waar we naartoe moeten'.

FvD heeft Vogelaar op plek negen gezet van de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. Het is de bedoeling dat hij na de verkiezingen de portefeuilles landbouw en natuur gaat beheren.


Landbouw prominente plek

Baudet bezocht hem thuis met de vraag of hij zich verkiesbaar wilde stellen. 'Ik had een paar voorwaarden. Landbouw moet een prominente plek krijgen in de plannen van de partij. Door mij bij de eerste tien te zetten, maken ze dat duidelijk. Daaraan is gehoor gegeven.'

Freek Jansen heeft onvoldoende actie ondernomen

Jan Cees Vogelaar, kandidaat-Kamerlid Forum voor Democratie

Over de ruzie in de partij, die ontstond na extreemrechtse uitlatingen door leden van de FvD-jongerenbeweging, is Vogelaar helder. 'Baudet heeft daar wel afstand van genomen, maar zijn lot verbonden aan Freek Jansen, de voorzitter van de FvD-jongeren. Die heeft onvoldoende actie ondernomen, toen die uitingen naar buiten kwamen. Dat is Jansen aan te rekenen.'


Focussen op verkiezingen

Vogelaar was maandag bij het crisisoverleg van het partijbestuur in Tiel. 'We hebben een route uitgestippeld en willen met een nieuwe lijsttrekker de rust terugbrengen in de partij, zodat we ons weer kunnen focussen op de verkiezingen.'


Of de dreigende splitsing van de partij invloed heeft op zijn positie op de kandidatenlijst, kan Vogelaar niets zeggen. 'Daar ben ik eerlijk gezegd niet mee bezig.'


Gefronste wenkbrauwen

Een van de FvD'ers die zijn opgestapt, is Paul Cliteur. In het verleden was deze hoogleraar en mentor van Baudet betrokken bij de Partij voor de Dieren. Zijn verbondenheid met FvD zorgde in boerenkringen voor gefronste wenkbrauwen.

Vogelaar wil niet zo zwart-wit denken. 'We hebben dezelfde kijk op dierenwelzijn. Ik vind het vreselijk dat paardenstaarten nog steeds worden gecoupeerd. En ik stond aan de wieg van het vertrouwensloket waar dierverwaarlozing kan worden gemeld. Dat is een kindje van mij.'


Nexit

In januari worden de definitieve kandidatenlijst en het verkiezingsprogramma van FvD gepresenteerd. Voor Vogelaar is het streven naar een 'nexit' – uittreding van Nederland uit de EU – daarin een belangrijk thema. Hij is daar een groot voorstander van. Een opmerkelijk standpunt voor iemand die zegt het boerenbelang te dienen, aangezien 75 procent van de landbouwexport naar EU-lidstaten gaat.

'Door de Europese regels boeren Nederlandse agrariërs met een hand op de rug. Die GLB-betalingen zijn daar een compensatie voor, maar dat wordt steeds minder.'


Handelsakkoorden

Als landbouwwoordvoerder wil Vogelaar dat geluid laten horen in de Tweede Kamer. 'We kunnen onze afzet prima regelen met handelsakkoorden', stelt hij. Dat de onderhandelingen over de deal met de Britten zeer moeizaam verlopen, doet volgens hem niet ter zake. 'Denk je nu echt dat de Britten straks in een groot zwart gat verdwijnen? Dat gaat zich echt wel regelen.'

Voordat de bom barstte bij FvD, rekende Vogelaar op vijftien tot twintig zetels voor zijn partij. Hij schroomt zich niet om hardop te dromen van het ministerschap, uiteraard op landbouw. Nu: 'We hebben nog vier maanden en dan gaan we het zien. Belangrijkste is dat we rust in de tent krijgen.'


Handig met protestboeren en opzoeken van de media

Thierry Baudet en zijn teruggetreden partijgenoot Theo Hiddema spreken graag met de protestboeren die Den Haag aandoen. Ook tijdens debatten die veel media-aandacht krijgen, zoals over de stikstofcrisis, manifesteert Baudet zich als beschermheer van de landbouw. Hij ontkent het probleem en speelt zich in de kijker door landbouwminister Carola Schouten een ‘sluipmoordenaar’ van boeren te noemen.
Bij debatten in de kleine zaaltjes van het parlement, over zaken als mestbeleid en gewasbescherming, geeft de tweemansfractie van FvD zelden thuis. Voordat de ruzie in de partij uitbrak, was al bekend dat de partij deze week ook het LNV-begrotingsdebat zou laten passeren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer