Satelliet en data helpen melkveehouder bij slim maaien

Het bepalen van het ideale maaimoment van het gras met een satelliet. Drie melkveehouders in het Groene Hart gaan daar dit jaar mee experimenteren om een zo goed mogelijk winterrantsoen binnen te halen.

Satelliet+en+data+helpen+melkveehouder+bij+slim+maaien
© Henk Bouwman

Tijdens de pilot koppelen de boeren data van het veld aan satellietbeelden van hun percelen om de voedingswaarde en hoeveelheid gras in te schatten. Het gaat om het project Vruchtbare Kringloop Zuid-Holland van LTO Noord in samenwerking met BioScope, de drie melkveehouders en een cluster van loonwerkbedrijven.

Vorig jaar zijn per melkveehouder drie percelen gedurende het hele jaar onderzocht. Ook zijn kaarten gemaakt van de actuele hoeveelheid gras en stikstof. Maar op basis van deze gegevens is het nog niet mogelijk om te bepalen hoeveel kilo gras er groeit of beschikbaar is op het perceel en hoeveel eiwit en suiker het gras bevat.


Monsters vers gras

Het experiment in 2021 gaat daar verandering in brengen. Voor de volgende stap in het onderzoek worden de proefpercelen nogmaals dagelijks met satellieten in kaart gebracht. Per week worden van de proefpercelen monsters vers gras afgenomen en geanalyseerd op voederwaarde. Met deze gegevens worden de gemeten waardes omgerekend tot kengetallen voor de boer.

In de toekomst kunnen melkveehouders percelen vanuit de computer analyseren om te bepalen wanneer voldoende gras beschikbaar is om te maaien of te weiden. Ook kunnen ze de benutting van dit ruwvoer optimaliseren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  11° / 1°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
Meer weer