Melkveehouder uit Britsum enthousiast over zomerstalvoeren

Gerrit de Boer uit het Friese Britsum is alweer 25 jaar actief met stalvoeren. Vooral in het najaar biedt dit voordelen. 'Dan staat het goud op het land, wat enkel via zomerstalvoeren is te winnen', zegt hij enthousiast. De melkveehouder past dit ook in de zomermaanden toe, in combinatie met weidegang.

Melkveehouder+uit+Britsum+enthousiast+over+zomerstalvoeren
© Studio van Assendelft

Heeft dit voeren een plus in de herfst?

'Ja, door het vochtige weer is gras lastig droog de kuil in te krijgen. Ook zijn er minder melkzuurbacteriën en minder suikers, wat de conservering bemoeilijkt. Dat leidt tot extra verliezen. Dat gras kan beter direct de koe in. Ik heb daarom een trekker met een brede, lichte frontmaaier die met een smalle wiers zorgt dat het gras voor het oprapen ligt. Daarbij heb ik een drukwisselsysteem op alle banden en is de grond gedraineerd.'

Ik probeer zo te bemesten dat het gras bij het maaien in balans is

Gerrit de Boer, melkveehouder in Britsum

Dus u kunt lang zomerstalvoeren?

'Vorig jaar was ik 14 december klaar. Het seizoen start normaal gesproken op 1 april. Dit jaar vanwege de kou iets later, maar nu ben ik bezig op een vorig jaar ingezaaid perceel. Het voordeel van regelmatig maaien is dat het gras fris blijft. In de herfst maai ik 0,7 hectare per dag.'


Dat combineert u met weidegang?

'Alleen bij mooi weer. Als het regent, hebben de koeien het gras liever aan het voerhek dan in de wei. Normaal voer ik één keer per dag, bij regen twee keer. Dit halen en voeren kost een half uur. Ik voer alleen gras. Met gras als ruwvoer kan ik bijsturen met krachtvoer. Dat gaat goed. Het eiwit wordt goed benut.

'Ik heb een hekel aan een ureumgetal boven de 20. Soms zit ik zelfs aan de 8. De melkproductie van de 95 koeien is daarbij 10.500 kilo met 3,80 procent eiwit en 4,45 procent vet.'


Wat is de kunst van her zomerstalvoeren?

'Je moet de bemesting afstemmen op het voeren. Weten wat voor gras je krijgt op een bepaalde maaidatum. Veel mensen geven toch te veel mest. Het gras groeit te snel, is te eiwitrijk en te onbestendig.


'Zelf geeft ik per keer 12 kuub mest, verdund met water. Hoe kleiner de gift, des te beter wordt deze benut. Ik probeer zo te bemesten dat het gras bij het maaien in balans is. De samenstelling moet kloppen voor de koe. Daarbij laat ik het gras wat langer staan, zodat het gras veel rustiger is voor de koe.

'Daarmee heb ik de groeipotentie van het gras benut en hoef ik minder vaak te rijden om voldoende gras binnen te halen. Ook hoef ik percelen minder vaak te bemesten, omdat ik langer over een perceel doe dan bij drie weken. In vergelijking met summerfeeding moet je wel vaker bemesten. Voor mij is kuilen een noodzakelijk kwaad.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  28° / 19°
  35 %
 • Dinsdag
  27° / 16°
  20 %
 • Woensdag
  26° / 18°
  70 %
Meer weer