Ureumgehalte omlaag met tarwe in grasland

Melkveehouder Cees Verhagen uit Stolwijk heeft afgelopen herfst wintertarwe en wintergerst door zijn grasland gezaaid. Het zetmeel in de aar betekent extra energie voor de koe. Daarmee hoopt Verhagen zijn ureumgehalte naar beneden te krijgen. 'Hoe minder ureum in de melk, des te minder stikstofuitstoot je hebt en des te meer mest je op je eigen land kwijt kunt.'

Vanwege de veengrond bevat het gras relatief veel eiwit. Het telen van mais op veengrond is lastig, omdat zwarte grond de bodemdaling versnelt. Daarom heeft Verhagen mais aangekocht om het ureumgehalte te verlagen. 'Toen wij met dit project begonnen, voerden we geen mais en zaten we in de herfst op een ureumgehalte van 40. Dat heeft als nadeel dat de koeien slecht vruchtbaar worden. Daarom moet je hier heel veel energie bijvoeren. Dan kom je al snel bij mais terecht.'

Dit project 'Eiwit van eigen land' heeft als doel de eiwitbenutting te verhogen en daarmee ook emissiereductie mogelijk te maken. Het project wordt gefinancierd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. LTO Noord voert het samen met PPP Agro Advies uit.


Minderen met mais

Op drie melkveebedrijven in de Krimpenerwaard en Alblasserwaard zijn percelen doorgezaaid met rogge, tarwe en gerst. 'We zitten nu op een ureumgehalte van rond de 20, dat komt door de snijmais die we hebben aangekocht. Als dit straks goed aanslaat, willen we de hoeveelheid mais verminderen. Zo levert ons eigen product meer rendement op voor onze bedrijfsvoering', zegt Verhagen.

Volgende week wordt het perceel gemaaid. 'Na het maaien doen we het in de ronde baal en dan mengen we het met de mengwagen met gewoon gras uit de baal. Zo hopen we dit het hele jaar door te kunnen voeren.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer