Groeiregulatie verbetert rendement graszaadteelt

Groeiregulatie toepassen in de teelt van Engels raaigras en rietzwenkgras is een verzekeringspremie voor een hogere zaadopbrengst. Voorwaarde is wel dat de behandeling wordt uitgevoerd op een goed groeiend gewas.

Groeiregulatie+verbetert+rendement+graszaadteelt
© DIRK HOL

Dat blijkt uit een onderzoek van de Werkgroep Graszaad en Graszoden dat is uitgevoerd van 2018 tot en met 2020 op percelen in de buurt van proefboerderij Rusthoeve in het Zeeuwse Colijnsplaat. Doel van het onderzoek in drie typen Engels raaigras en in rietzwenkgras is vaststellen wat groeiregulatie doet met de gewasstand, met de legering van het gewas en de uiteindelijke opbrengst.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld Nieuw-Zeeland en Denemarken vrezen graszaadtelers in Nederland vaak dat een behandeling met een groeiregulator bladverbranding en opbrengstderving kan veroorzaken. De landen waar groeiregulatie echter standaard is, passen telers die aanpak juist toe voor een hogere opbrengst.


Legering vertraagd

In het driejarige onderzoek in Engels raaigras geven de onbehandelde objecten veruit de minste opbrengst. Groeiregulatie geeft weliswaar een lichter gewas, maar dat gaat niet ten koste van de zaadopbrengst. Ook de legering van het gewas wordt vertraagd na een behandeling.

De onderzoekers concluderen dat groeiregulatie een verzekeringspremie is voor een hogere graszaadopbrengst en daarmee voor een hoger rendement in de teelt. Voorwaarde is wel dat de toepassing wordt uitgevoerd op een groeiend gewas. In de drie droge jaren van het onderzoek is niet een keer een negatief effect vastgesteld van de groeiregulatie voor wat betreft de opbrengst.

Het beste gewasstadium voor het toedienen van groeiregulatie is tussen de aanleg van de eerste en de tweede knoop. Graszaadtelers hebben voor de toepassing onder meer de middelen Trimaxx en Moddus tot hun beschikking.


Relatie met stikstofgift

In rietzwenkgras is ook gekeken naar de stikstofgift in relatie tot de groeiregulatie. Hieruit blijkt dat een gedeelde hoge stikstoftoediening de hoogste opbrengst levert. Het een of twee keer toepassen van Moddus verhoogt vervolgens de mogelijkheden om meer productie te realiseren.

Werkgroep Graszaad en Graszoden functioneert onder auspiciën van Plantum en BO Akkerbouw en heeft als doel om de teelt van graszaden in Nederland te ondersteunen. Graszaadtelers betalen hiervoor een bijdrage per hectare.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer