Torenhoog suikergehalte in vers weidegras

Het weidegras bevatte afgelopen week ruim 240 gram suiker, blijkt uit metingen van ABZ Diervoeding. In combinatie met een hoog aandeel eiwit en weinig ruwe celstof geeft dat bij hoge drogestofopnames een snel rantsoen.

Torenhoog+suikergehalte+in+vers+weidegras
© Han Reindsen

De opname van weidegras zal de komende tijd nog enigszins worden geremd vanwege trage hergroei, zegt Bas Timmer, specialist rundveehouderij bij ABZ Diervoeding. Maar als de opname in de wei hoog is, kan dit voor problemen zorgen. Het gras bevat veel suiker, veel eiwit en weinig ruwe celstof.

Timmer adviseert om het aantal uren weidegang af te stemmen op het grasaanbod in de wei. Want als het grasland kaal wordt gevreten, zal de hergroei langer duren dan we normaal gewend zijn. Als de koeien nog niet naar buiten kunnen of er staat al te veel gras om te weiden, is het een optie om te gaan zomerstalvoeren. 'Op die manier kun je wel profiteren van de hoge voederwaarde in dit gras. Met stalvoeren kun je de hoeveelheid vers gras in het rantsoen reguleren.'


Grashoogte

De specialist rundveehouderij raadt aan om te gaan stalvoeren bij een opbrengst tussen de 2.000 en 2.500 kilo droge stof per hectare. Bij deze grashoogte zijn energie, eiwit en vezels in balans voor meer melk. Met zomerstalvoeren en/of weiden wordt het basisrantsoen energiedichter en eiwitrijker. Hierdoor kunnen de krachtvoerachtige in het basisrantsoen omlaag. Timmer: 'Doe dit geleidelijk en in overeenstemming met de opname van vers gras.'

Bij hogere droge stofopnames van vers gras in het voorjaar kan worden overwogen om de piek brokgift ook met 1 of 2 kilo te verlagen. 'Doe dit geleidelijk en alleen bij een groot aandeel vers gras in het rantsoen. Op die manier kunnen hoogproductieve koeien dezelfde hoeveelheid melk blijven geven, maar meer vanuit vers gras', besluit Timmer.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer