Ctgb wil grotere inzet andere lidstaten Europese Unie

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) wil van andere lidstaten een grotere inzet bij de beoordeling van middelen.

Ctgb+wil+grotere+inzet+andere+lidstaten+Europese+Unie
© Han Reindsen

Het college dat zetelt in het Gelderse Ede ziet de vraag in Europa stijgen en heeft daar de afgelopen jaren op ingespeeld, maar signaleert dat de meeste andere lidstaten hun capaciteit niet of nauwelijks hebben verhoogd. Daarnaast heeft de brexit het tekort aan Europese beoordelingscapaciteit verder vergroot.


'Het Ctgb heeft al jaren meer dan een 'fair share' aan aanvragen voor middelen en stoffen voor biociden en gewasbeschermingmiddelen aangenomen, die ook door andere lidstaten beoordeeld zouden kunnen worden', meldt een woordvoerder van de organisatie.

Volgens het Ctgb is vergroting van de capaciteit en verdere ontwikkeling van kennis en ervaring in de lidstaten van groot belang voor kwalitatief goede toelatingen. 'Dit vormt de basis voor de Europese besluitvorming'. Verder is vergroting van de capaciteit van de toelatingsautoriteiten belangrijk om doorlooptijden te kunnen verkorten.


Inzet in Europees overleg

Om die reden wil het Ctgb een evenredige verdeling van Europese aanvragen over de lidstaten. In Europees overleg gaat het college hierop meer de nadruk leggen. Doordat het werk in de Europese Unie niet eerlijk is verdeeld en dossiers omvangrijker en complexer zijn, verwacht de Edese organisatie dat aan sommige aanvragen in 2021 nagenoeg niet kan worden gewerkt. Ook kan het Ctgb nog geen volledige helderheid geven over de precieze doorlooptijden van ingediende aanvragen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 4°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer