De Groot pleit voor versnelde toelating groene middelen

Kamerlid Tjeerd de Groot van D66 heeft deze week Kamervragen gesteld aan landbouwminister Carola Schouten over de vertraagde toelating van groene gewasbeschermingsmiddelen.

De+Groot+pleit+voor+versnelde+toelating+groene+middelen
© Dirk Hol

Aanleiding voor de vragen is een artikel van Nieuwe Oogst over de noodkreet van de sector dat er zonder groene middelen geen vergroening mogelijk is. De Groot wil van de minister weten of het klopt dat toelatingsdossiers voor groene laagrisicomiddelen daadwerkelijk drie tot vier jaar op de plank liggen bij het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb).


De Groot vraagt de minister naar de reden van deze vertraging en in hoeverre dat een gevolg is van de beperkte capaciteit bij het Ctgb. Verder is hij benieuwd hoe de overheid invulling geeft aan de aanbevelingen in het rapport 'Green Deal Groene Gewasbeschermingsmiddelen' om de beoordeling van groene middelen te versnellen. Verder wilde hij weten wat de huidige status is van het zogeheten Green team bij het Ctgb.


Actie om beschikbaarheid te bevorderen

Zelf is De Groot van mening dat actie nodig is om op Europees niveau biologische en groene stoffen en op nationaal niveau biologische middelen versneld toegelaten te krijgen. Hij vraagt minister Schouten of zij daarvoor het initiatief wil nemen en wat zij van plan is te doen om de beschikbaarheid van groene middelen te bevorderen.

Het Kamerlid van D66 herinnert de bewindsvrouw eraan dat biologische stoffen en biologische middelen een belangrijk onderdeel zijn van de transitie naar meer weerbare teeltsystemen. Deze staan onder meer beschreven in de Toekomstvisie Gewasbescherming 2030 die het ministerie van LNV vorig jaar presenteerde.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  32° / 17°
  0 %
Meer weer