Dalende trends in toegelaten middelen en werkzame stoffen

Voor werkzame stoffen die van belang zijn voor gewasbeschermingsmiddelen, lijkt een dalende trend te zijn ingezet. Dit blijkt uit het jaarverslag van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) over 2020.

Dalende+trends+in+toegelaten+middelen+en+werkzame+stoffen
© John Oud

Het Ctgb rapporteert ieder jaar hoeveel middelen er in Nederland zijn toegelaten en hoeveel verschillende werkzame stoffen deze bevatten. Een grafiek laat zien dat er vanaf 2018 een dalende trend gaande is bij het aantal werkzame stoffen voor gewasbeschermingsmiddelen. Het aantal toegelaten middelen is sinds 2019 afgenomen, blijkt uit een andere grafiek.

'Deze cijfers geven slechts beperkte informatie over het aantal beschikbare middelen per sector. Bepaalde sectoren signaleren een verschraling van het middelenpakket. Zo blijkt het bijvoorbeeld voor aardappeltelers lastig dat de kiemremmer chloorprofam is weggevallen', meldt het Ctgb in het jaarverslag over 2020.


'Een bijkomend probleem is dat de stof door het veelvuldige gebruik in de afgelopen decennia vanuit de muren, vloeren of kisten nog steeds in kleine hoeveelheden in de aardappelen terechtkomt. Daarom is eind september besloten tot een tijdelijke maximale residulimiet (mrl) van 0,4 milligram per kilo.'


Besluiten Ctgb

In 2020 nam het Ctgb 123 besluiten over aanvragen voor gewasbeschermingsmiddelen en 71 voor biociden. Deze besluiten bevatten vaak meer dan één toepassing van het middel. Van de genomen besluiten wees het College zes aanvragen voor gewasbeschermingsmiddelen en tien aanvragen voor biociden volledig af.

Als het Ctgb een middel toelaat, betekent dat overigens niet vanzelfsprekend dat ook alle aangevraagde toepassingen worden toegelaten. Een deel van de aangevraagde toepassingen (13 procent bij gewasbeschermingsmiddelen en 9 procent bij biociden) werd afgewezen of teruggetrokken door de aanvrager vanwege door het Ctgb geconstateerde risico's.


Voorschriften aangescherpt

Ook zijn bij een aanzienlijk deel van de toelatingen – bij 50 procent van de gewasbeschermingsmiddelen en 62 procent van de biociden – voor het besluit nog voorschriften aangescherpt, zodat consumenten en ook telers erop kunnen vertrouwen dat middelen die ze kopen en gebruiken bij gebruik volgens voorschrift veilig zijn.

Het college adviseerde de ministeries van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Infrastructuur en Waterstaat onder meer ook over 57 vrijstellingen (36 voor gewasbeschermingsmiddelen, 21 voor biociden, vooral desinfectiemiddelen).


Eigen vermogen

De opbouw van het eigen vermogen verloopt voorspoedig. Het Ctgb heeft het jaar 2020 goed afgesloten met een positief bedrijfsresultaat. Dit bedrijfsresultaat wordt ten gunste gebracht van de algemene reserve en voorziet daarmee in een opbouw van het eigen vermogen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 15°
  30 %
 • Dinsdag
  23° / 10°
  5 %
 • Woensdag
  26° / 16°
  5 %
Meer weer