Melkgeitenstapel neemt verder toe

De melkgeitenstapel in Nederland blijft groeien. Het aantal geiten steeg in 2020 naar ruim 476.000 dieren. Dat is een toename van 4 procent ten opzichte van een jaar eerder. Per bedrijf zijn dit er ruim vijftig meer dan in 2019, meldt het CBS.

Melkgeitenstapel+neemt+verder+toe
© Twan Wiermans

In de laatste twee decennia is het aantal melkgeiten bijna vervijfvoudigd. Dit blijkt uit nieuwe cijfers uit de Landbouwtelling van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Met uitzondering van een krimp in 2010 door Q-koorts nam het aantal melkgeiten in ons land jaarlijks toe.

Een woordvoerder van het CBS noemt de verdere groei opvallend, omdat veel andere sectoren kampen met een krimp en er in de geitensector juist een bouwstop geldt. 'Maar een bouwstop betekent niet dat je niet meer geiten mag houden.'

Ook is er een na-ijleffect doordat bedrijven al voor de bouwstop vergunningen hadden aangevraagd. Er komen dus nog nieuwe stallen bij.

Volgens de CBS-woordvoerder is de groei, met name doordat bedrijven meer geiten aanhouden, niet helemaal verwonderlijk. De marktomstandigheden voor geitenmelk zijn gunstig. 'Er valt nog wat te verdienen en dan is het aantrekkelijk om zoveel mogelijk geiten aan te houden. Iedere geit brengt geld in het laatje.'

De groei komt volgens de woordvoerder door schaalvergroting. Het aantal melkgeitenbedrijven nam zelfs iets af, van 574 in 2019 naar 569 in 2020. Deze krimp wordt mede veroorzaakt doordat het aantal biologische melkgeitenbedrijven met 3 afnam naar 71. Zij melken samen pakweg 41.500 geiten, dit is 8,7 procent van de totale melkgeitensector.

In die totale sector steeg het gemiddelde aantal melkgeiten per bedrijf van 782 in 2019 naar 837 in dit jaar. Aan het begin van deze eeuw waren er 40 bedrijven met 500 of meer melkgeiten, 5 procent van het totaalaantal bedrijven met melkgeiten. In 2020 was dat gegroeid naar 323 bedrijven, ruim de helft.

Wel wordt de melkgeitenhouderij steeds efficiënter. Het aantal arbeidsjaareenheden, wat overeenkomst met een fulltimebaan per melkgeit, is de laatste twintig jaar met 80 procent afgenomen. In 2000 waren er 1,5 arbeidsjaareenheden per 100 melkgeiten, in 2020 was dit gedaald naar 0,3. Op een bedrijf met melkgeiten werken gemiddeld 2,7 arbeidsjaareenheden. Op een bedrijf met melkkoeien is dat gemiddeld 2,2.

Ongeveer 30 procent van het werk op bedrijven met melkgeiten wordt gedaan door niet-gezinsarbeidskrachten. Op een bedrijf met melkkoeien werken vaker gezinsarbeidskrachten, zij zijn goed voor 90 procent van de arbeidsjaareenheden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer