Gedeputeerde: 'Geitenstop Overijssel gaat er niet zomaar af'

Als de einddatum van de geitenstop in Overijssel is bereikt, betekent dat niet dat geitenhouders automatisch weer kunnen uitbreiden. Dat stelt landbouwgedeputeerde Gert Harm ten Bolscher.

Gedeputeerde%3A+%27Geitenstop+Overijssel+gaat+er+niet+zomaar+af%27
© Michiel Elands

Ten Bolscher meldde dat deze week tijdens de landbouwcommissie van Provinciale Staten. De geitenstop werd in 2018 ingesteld, nadat uit Brabants onderzoek bleek dat er mogelijk een verband is tussen het aantal longontstekingen bij mensen en de nabijheid van geitenhouderijen.

Sindsdien is ook in Overijssel onderzoek verricht en ook daar bleek een licht verhoogd risico op longontsteking te bestaan in de omgeving van geitenhouderijen. Een oorzakelijk verband is echter nog niet aangetoond. Een nieuw, uitgebreider onderzoek naar de mogelijke relatie wordt volgend jaar of in 2022 verwacht.


Uitkomsten vervolgonderzoek

Een aantal fracties was bezorgd dat de provincie weer uitbreidingen zou toestaan, terwijl nog wordt gewacht op de uitkomsten van vervolgonderzoek. Ten Bolscher bezweert dat daar geen sprake van kan zijn. 'Als we die stop eraf willen halen, zijn Provinciale Staten aan zet. Er is na de einddatum, rond begin 2022, niet ineens ruimte om uit te breiden.'


LTO Noord laat via regiovoorzitter Ben Haarman weten de uitkomsten van het vervolgonderzoek af te wachten voor een standpunt in te nemen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  20 %
 • Zondag
  22° / 16°
  90 %
Meer weer