Spaanse agrarische export in tien jaar meer dan verdubbeld

Spanje heeft de afgelopen tien jaar de export van agrarische producten meer dan verdubbeld, terwijl de rest van de Spaanse export in die periode met minder dan de helft toenam. De agro-industrie vormt nu al meer dan 20 procent van de Spaanse economie.

Spaanse+agrarische+export+in+tien+jaar+meer+dan+verdubbeld
© Twan Wiermans

De agrarische sector wordt daarmee steeds meer de levensader voor de Spaanse export, vooral dankzij China en zijn vraag naar vlees. Ondanks de coronapandemie toonde de sector ook vorig jaar veerkracht en verhoogde de verkoop in het buitenland met meer dan 5 procent. De rest van de Spaanse buitenlandse handel daalde in 2020 met 10 procent.

Deze verschuiving is vooral het gevolg van de Afrikaanse varkenspest (AVP) die in China een groot deel van de varkensstapel verwoestte, een probleem dat al enkele jaren voortduurt. Een uitbraak van AVP onder wilde zwijnen in Duitsland vorig jaar zorgde er daarnaast voor dat de Chinezen meer in Spanje gingen inkopen.


De groeiende relevantie van China zorgt ervoor dat in amper vijf jaar tijd het Aziatische land van de achtste naar de tweede plaats steeg op de ranglijst van Spaanse exportlanden, met aankopen ter waarde van 3.725 miljoen. Alleen naar Frankrijk wordt nu nog meer geëxporteerd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
 • Vrijdag
  23° / 16°
  90 %
Meer weer