LTO: vrije handel van pootgoed met VK moet mogelijk blijven

De Nederlandse pootgoedsector is er niet bij gebaat dat er vanwege de brexit restricties komen voor de handel van pootgoed van en naar het Verenigd Koninkrijk (VK). Dit zei LTO-bestuurder Peter Berghuis vorige week tijdens een webinar van de LTO-werkgroep Pootaardappelen.

LTO%3A+vrije+handel+van+pootgoed+met+VK+moet+mogelijk+blijven
© Koos van der Spek

Berghuis ging tijdens het webinar in op het bericht dat voor pootgoed uit Schotland de grenzen van de Europese Unie voorlopig gesloten blijven. Vanuit Nederland mag wel tot 1 juli pootgoed worden geleverd aan het VK.

'Het zijn blijkbaar moeizame onderhandelingen', constateert Berghuis. 'Wij bereiken hier niets mee, ook niet met het sluiten van grenzen voor Schots pootgoed. Het is voor onze sector belangrijk dat het VK als afzetmarkt blijft behouden. Daarom pleiten wij ervoor dat er ook binnen de afspraken over de brexit ruimte blijft voor vrije handel van onze producten.'


Overigens erkent Berghuis dat de pootgoedsector weinig te klagen heeft over de brexit, maar ook niet over de gevolgen van corona. Zeker niet in vergelijking met veel andere sectoren. 'De exportcijfers vallen tot dusver niet tegen. Maar we merken wel dat bijvoorbeeld Algerije een stuk minder pootgoed vraagt. Dat scheelt voor ons een slok op een borrel.'

Verder meldt Berghuis dat met name België dit afzetseizoen op voorhand al veel pootgoed heeft afgenomen. Dit is veel vroeger dan in voorgaande jaren. 'De verkoop van pootgoed in diverse landen zal vanwege corona gemiddeld iets lager zijn dan normaal. De verwachting is dan ook dat de Nederlandse sector dit jaar een deel van het pootgoed niet zal verkopen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer