Veldrobots gaan aan de slag in loonwerk

Vijftien AgroIntelli Robotti-veldrobots draaien in de wereld, waarvan drie in Nederland. Doorgrond werkt met een daarvan en wil er digitaal loonwerker mee worden. Het bedrijf gaat ook werken met de Agbot van Agxeed.

Veldrobots+gaan+aan+de+slag+in+loonwerk
© Ducksize.com

Het Deense AgroIntelli timmert al enkele jaren aan de weg met de Robotti-veldrobot. De autonome werktuigendrager heeft aan beide zijden een 75 pk Kubota-motor, een voor het rijwerk en een voor de hef en hydrauliek. De Cat II-hefinrichting zit in het midden van de robot, zodat een machine daar stabiel in hangt en er is een hydraulisch vermogen van 65 pk aan aftakas.

In Europa draaien vijftien Robotti-veldrobots, waarvan drie in Nederland. De eerste in Nederland ging in 2019 naar Wageningen University & Research (WUR) in Lelystad. Daarna is er nog één afgeleverd door Abemec bij gewasbeschermingsmiddelenbedrijf Profytodsd in het Flevolandse Emmeloord. Die is alweer ingeruild voor een nieuwe.


Schoffelwerk, wiedeggen en doorzaaien

De robots worden vooral ingezet voor schoffelwerk, wiedeggen en doorzaaien met een 12 volt APV-zaaibak. Ook zijn ze ingezet bij het zaaien van gewassen, zowel volvelds met nokkenrad als pneumatisch in rijen.

AgroIntelli wil duizend robots per jaar gaan bouwen

Thijs van de Ven, Abemec

Bij de WUR in Lelystad heeft de Robotti plaatsspecifiek op plantherkenning gespoten tegen aardappelopslag in bieten. Voor de komende Potato Europe 2021 in Lelystad was deze Robotti deze week aan het poten met een aangepaste Miedema CP42 vierrijige bekerpootmachine. Toepassingen genoeg dus en de ambities zijn dan ook groot.


Concept verandert niet

'AgroIntelli wil dit jaar vijftig robots gaat bouwen en over vijf jaar richting de duizend robots per jaar', weet Thijs van de Ven van Abemec. 'Wat betreft concept zal de robot niet veel veranderen. Ook van de dieselmotoren stappen we niet af.'

Abemec, ook importeur van de Franse Naïo-robot, werkt samen met Doorgrond. Dit loonbedrijf voert tegen een tarief vanaf 100 euro per hectare loonwerkdemonstraties met de Robotti uit bij geïnteresseerden. Het bedrijf gaat dat ook doen met de Agbot-robot op rupsonderstel met hef en aftakas van Agxeed uit het Limburgse Oirlo.


Kverneland Optima

Met de Robotti heeft Doorgrond 20 hectare bieten gezaaid op het akkerbouwbedrijf van Jacob van den Borne in het Brabantse Reusel. Doorgrond kocht zelf een zesrijige Kverneland Optima-zaaimachine en koppelde die in de Robotti. De zaaimachine en de robot (3.100 kilo) wegen samen 4.360 kilo en kosten samen 210.000 euro. De robot alleen kost 160.000 tot 180.000 euro.


De rijsnelheid is begrensd op 5 kilometer per uur en met zijn 100 liter dieseltank kan de Robotti bij een verbruik van 8 tot 9 liter per uur ruim tien uur zaaien.


Spoorbreedte

Bij aankoop is de spoorbreedte te kiezen tussen de 1,5 en 3,5 meter. De demoversie van Abemec en Doorgrond staat op 3,15 meter en meet exact 2,85 meter tussen beide compartimenten. Daardoor past de zaaimachine er maar net tussen. De buitenste zaadbakken zijn daarom iets naar binnen gedraaid en de zaaielementen lopen vlak langs de 320/65R16-banden.


Zowel links als rechts is een 75 pk Kubota-motor gemonteerd.
Zowel links als rechts is een 75 pk Kubota-motor gemonteerd. © Frits Huiden


Volgens Jeroen Wolters van Doorgrond hebben veldrobots de toekomst.
Volgens Jeroen Wolters van Doorgrond hebben veldrobots de toekomst. © Frits Huiden

'De banden zijn relatief klein, maar de robot is ook echt bedoeld om in te zetten onder droge omstandigheden, zoals bij het zaaien', stelt Jeroen Wolters van Doorgrond. De robotcombinatie was bij het bieten zaaien vlot in het werk te zetten met de gps-gegevens van Van den Borne.


1 hectare per uur

'We deden honderdduizend zaden ofwel 1 hectare per uur. De communicatie tussen de Kverneland en de Robotti verliep storingsvrij. Kopakkers en geren werden netjes gezaaid en zelfs een rij missers is door de Kverneland-software automatisch opnieuw gezaaid.'


De Robotti is al met veel machines uitgevoerd waaronder deze Kverneland voor het zaaien.
De Robotti is al met veel machines uitgevoerd waaronder deze Kverneland voor het zaaien. © Ducksize.com

Natuurlijk zijn er nog wensen. Zo is de robot wel autonoom te gebruiken, maar de zaaimachine niet op afstand te bedienen. Dus als het fout gaat op het eind van het veld, moet je ver lopen. De software is ook niet gemaakt om achteruit te rijden op een kopakker, terwijl het ondanks de zero-turn en fuseebesturing nodig kan zijn.


Uitbreiding met AB-lijnconfiguraties

De RTK-gps wordt nog uitgebreid met meerdere AB-lijnconfiguraties. Doordat beide delen alleen aan de rechterzijde pendelen, belast het werktuig de linkerzijde soms meer. Een slippend voorwiel was het gevolg. Doorgrond wil dit jaar pompoenen, mais, sperziebonen en bieten zaaien. Dat zal vooral gebeuren bij Stichting Proefboerderijen Noordelijke Akkerbouw in het Friese Munnekezijl.

'Ons doel is uiteindelijk dat we digitaal loonwerk doen en telers begeleiden in de setup van veldrobots, die zij zelf kopen. Wij doen dan de cartering, meten de percelen in en zorgen dat de robot van een akkerbouwer gewoon draait op basis van een hectare tarief.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer