Nieuwe stap voor mechanische onkruidrobot in suikerbieten

Landbouwrobotontwikkelaar Naïo Technologies heeft met succes het tweede prototype van de BlueBob geleverd aan het zaadveredelingsbedrijf Strube.

Nieuwe+stap+voor+mechanische+onkruidrobot+in+suikerbieten
© Naïo Technologies

De volgende generatie van de BlueBob-robot is een zesrijige, volledig elektrische en autonoom navigerende veldrobot. Het systeem is bedoeld voor mechanische onkruidbestrijding in suikerbieten tussen de eerste twee bladeren en de afsluiting van het bladeren.

Dankzij een combinatie van rijtuigen die door camera's worden aangestuurd, is bijna een volledige bestrijding van onkruid in het veld mogelijk. Dat wil zeggen tussen de rijen en tussen elke plant. Met deze vooruitgang onderstrepen de twee partners hun doel om technische innovaties te ontwikkelen voor een duurzame en toekomstgerichte landbouw.


Zeer vroeg stadium

'Het onkruidprincipe is gebaseerd op het realtime en in een zeer vroeg stadium onderscheid maken tussen onkruid en bieten. Dat is een essentieel voordeel om snel onkruid te elimineren en om concurrentie tussen onkruid en bieten te vermijden', zegt Christian Hügel van Strube.

Alle levende planten worden opgenomen door multispectrale camera's. 'Elke plantpositie is precies gelokaliseerd. Er wordt een kunstmatige intelligentie-algoritme gebruikt om het fenotype van elke individuele plant te analyseren en deze in onkruid en bieten te classificeren', legt hij uit.


Robot vindt autonoom rijen

Voor de robot is het keren in het veld geen probleem. Hij volgt autonoom het spoor van de zaaimachine, die dankzij het navigatiesysteem van Naïo Technology de RTK-gps-coördinaten van de rijroute met een antenne op de zaaimachine heeft geregistreerd. BlueBob vindt autonoom de rijen en de sporen, herkent het einde van het veld en gaat zelfstandig naar het volgende spoor.

'De onkruidprestatie van ongeveer een 0,5 hectare per uur is indrukwekkend en de autonomie van de batterijen maakt een continue shift van acht uur mogelijk', zegt Bruno de Wulf van Strube. Samen met Naïo Technologies en Fraunhofer EZRT ontwikkelde Strube de autonome veldrobot voor mechanische onkruidbestrijding in suikerbieten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer