Zelfrijdende trekker spuit bomen bij fruitteler

Fruitteler Dirk-Jan Lutterveld uit het Gelderse Kesteren heeft een trekker die onbemand door zijn perceel rijdt om de fruitbomen te spuiten. Vorig jaar zijn in Nederland de eerste testen met het systeem gedaan. Dit jaar rijden er vier zelfrijdende trekkers door Nederland.

'Het systeem is nu af en helemaal klaar, als het goed is', vertelt Van Lutterveld. 'Je neemt een keer de route op. Vervolgens zet je de trekker ergens op de route, je drukt op play en hij doet precies na wat je hebt gedaan.'

Het systeem GoTrack zorgt ervoor dat de trekker geschikt wordt gemaakt om onbemand te gebruiken. Het systeem weet precies de literafgifte en wanneer de doppen open en dicht zijn gezet. 'Je kunt de snelheid en de literafgifte ook nog naderhand aanpassen' zegt de fruitteler.


Arbeidsbesparing

Van Lutterveld probeert het systeem in Nederland aan de man te brengen. 'Het scheelt enorm veel arbeid, vooral in het voorjaar als je vaker door het perceel wilt. We hebben steeds zwakkere gewasbeschermingsmiddelen, dus dat moet je vaker herhalen. Bemesting wil je vaker herhalen. Elke keer opnieuw bespaar je arbeid.'

De fruitteler denkt dat het systeem rendabel is bij percelen vanaf 5 hectare. 'De zelfrijdende trekker kan ook plantgaten boren op gps of een weiland zelfstandig maaien. Er zijn dus veel toepassingen. Dit is de toekomst.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  20 %
Meer weer