VVD bezorgd om gevolg Basel IV voor agrofinanciering

De ministers Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) en Wobke Hoekstra (Financiën) moeten uitleg geven over de effecten van de nieuwe bankenrichtlijn Basel IV voor de agrarische sector. De VVD heeft hierover schriftelijke Kamervragen gesteld.

VVD+bezorgd+om+gevolg+Basel+IV+voor+agrofinanciering
© Twan Wiermans

De nieuwe internationale kapitaaleisen van Basel IV houden in dat banken bij het vaststellen van het risico van agrofinanciering meer moeten kijken naar de rentabiliteit en liquiditeit van een onderneming. De waarde van grond telt minder zwaar mee als onderpand. Daarmee staat de toekomstige financierbaarheid van agrarische ondernemingen onder druk. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en LTO Nederland maken zich grote zorgen om de gevolgen.


VVD-Kamerleden Eelco Heinen en Thom van Campen hebben gevraagd of de ministers de zorgen van de NVB en LTO Nederland delen. Ze vragen onder meer of de ministers ook verwachten dat de huidige voorstellen het voor agrariërs lastiger maken om te investeren, waaronder in een duurzame bedrijfsvoering.
Gevolgen in kaart

In antwoord op eerdere Kamervragen lieten de ministers nog weten dat de effecten niet bekend zijn en sterk afhangen van afspraken die Europa maakt over Basel IV. Van Campen en Heinen willen daarom weten of recente gesprekken tussen de beide ministeries en de banken de gevolgen voor agrofinanciering beter in kaart hebben gebracht. Er zijn diverse 'impactanalyses' gedaan door de Europese Bankautoriteit (EBA) en de politici willen daar een reactie op van de ministers.De beide politici zijn van mening dat het agrariërs niet onevenredig moeilijk mag worden gemaakt om te investeren, omdat er juist grote duurzaamheids- en milieueisen aan hen worden gesteld die om investeringen vragen. Zij vragen het kabinet deze situatie in Europees overleg onder de aandacht te brengen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -1°
  5 %
 • Maandag
  4° / 2°
  20 %
 • Dinsdag
  5° / 3°
  5 %
Meer weer