Scherpere eisen aan banken hinderen verduurzaming

De scherpere eisen aan banken (Basel IV) maken de financiering van agrarische bedrijven moeilijker. Daardoor staan investeringen in de verduurzaming van de sector op de tocht, waarschuwt voorzitter Chris Buijink van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

Scherpere+eisen+aan+banken+hinderen+verduurzaming
© Twan Wiermans

De nieuwe internationale kapitaaleisen van Basel IV houden in dat banken bij het vaststellen van het risico van agrofinanciering meer moeten kijken naar de rentabiliteit en liquiditeit van een onderneming.
De waarde van grond telt minder zwaar mee als onderpand. Daarmee staat de toekomstige financierbaarheid onder druk. Basel IV wordt op 1 januari 2023 van kracht.

Buijink stelt dat toegang tot financiering juist noodzakelijk is voor de transitie naar een duurzamere landbouw. Hij pleit ook voor een beter verdienmodel en nieuwe inkomstenbronnen voor de agrarische sector, zodat ondernemingen financieel sterker worden.

CDA en VVD hebben de ministers Carola Schouten (LNV) en Wopke Hoekstra (Financiën) vragen gesteld over Basel IV. De ministers konden deze nog niet beantwoorden.

LTO Nederland en de NVB trekken samen op om de nieuwe bancaire regels bij te sturen. Zij voeren hiervoor gesprekken in Europa en met het ministerie van LNV en de Tweede Kamer.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 11°
  70 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer