WUR-onderzoek: 'Fiscale regeling vergroot weerbaarheid boeren'

Een nieuwe fiscale regeling kan de financiële weerbaarheid van agrarisch ondernemers vergroten. Boeren en tuinders kunnen daarmee in goede tijden geld opzij zetten dat ze in slechte tijden kunnen gebruiken om calamiteiten op te vangen.

WUR%2Donderzoek%3A+%27Fiscale+regeling+vergroot+weerbaarheid+boeren%27
© Marcel Berkken

Dat is een van de conclusies uit het onderzoek van Wageningen Economic Research, onderdeel van Wageningen University & Research (WUR). Dat werd in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit uitgevoerd. Het onderzoek is tot stand gekomen in samenwerking met LTO Nederland. Het ministerie had het rapport laten opstellen naar aanleiding van een motie van Jaco Geurts (CDA).


Een fiscale klimaat- en calamiteitenreservering maakt het mogelijk om belastingvrij geld opzij te zetten voor calamiteiten. Wanneer deze reservering wordt aangesproken, vindt er wel een verrekening via de inkomstenbelasting plaats. Tot calamiteiten worden bijvoorbeeld gerekend extreme droogte, wateroverlast, dierziekten, marktverstoringen en beleidsveranderingen. Ook de coronacrisis valt daaronder.


Financiële ruimte

In het onderzoek is gekeken hoeveel financiële ruimte ondernemers hebben om voor reserveringen. Daarbij is voorgesteld om de grens te trekken bij 30.000 euro. Ondernemers kunnen per jaar voor de Belasting een gedeelte van hun inkomen boven de 30.000 euro bestemmen als reserve.

Afhankelijk van de sector hadden de laatste vier jaar tussen de 63 procent (akkerbouw) en 89 procent (varkenshouderij) van de ondernemers een inkomen uit het bedrijf dat hoger lag dan dit bedrag. De groep bedrijven met structureel een lager inkomen dan 30.000 euro, kan bij de voorgestelde invulling geen fiscale klimaat- en calamiteitenreserve opbouwen. Zij kunnen deze regeling dus niet benutten.


Voor- en nadelen

­Een fiscale klimaat- en calamiteitenreserve heeft een aantal gunstige effecten voor ondernemers. Bedrijven met een reserve zijn beter in staat om grote inkomensdalingen op te vangen. De fiscale klimaat- en calamiteitenreserve heeft voor ondernemers een liquiditeitsvoordeel omdat het belastingbetaling uitstelt.

Anderzijds zijn er minder middelen beschikbaar die niet gebruikt kunnen worden voor bedrijfsinvesteringen. Dat kan oplopen tott wel 500.000 euro per ondernemer. Indien er tijdens een ernstige crisis toch een beroep op de overheid gedaan wordt, kan het zijn dat bedrijven die deelnemen aan de steunregeling meer belasting betalen of minder steun ontvangen.


Noodzaak tot invoering

LTO Nederland roept het nieuwe kabinet op om snel werk te maken van de invoering van de fiscale klimaat- en calamiteitenreserve in de land- en tuinbouw. De noodzaak is aanwezig, zegt Eric Douma, portefeuillehouder Ondernemerschap en Onderwijs van LTO Nederland.

'Ondernemers hebben steeds meer te maken met grote financiële tegenslagen als gevolg van calamiteiten. De fiscale klimaat- en calamiteitenreserve biedt de oplossing om de inkomensschommelingen te dempen en vergroot ook de financiële weerbaarheid. Twee vliegen in een klap.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  32° / 17°
  10 %
 • Zondag
  32° / 18°
  0 %
 • Maandag
  28° / 20°
  70 %
Meer weer