Rabobank: vraaggestuurde keten kan zorgen voor inkomensstijging

De vraaggestuurde keten groeit in de melkveesector, meldt sectormanager Marijn Dekkers van Rabobank. De aantallen deelnemers zijn nog klein, maar vanwege de groeipotentie en verduurzaming is het een belangrijke ontwikkeling. Het is ook de bedoeling dat het gaat zorgen voor een hoger inkomen van de melkveehouder.

Dekkers ziet dat er melkstromen opkomen die zorgen voor een extra geldstroom naar de melkveehouders. 'Met bijvoorbeeld PlanetProof, AH-melk en Weide Weelde kunnen boeren hun duurzaamheidsinitiatieven financieren.'

De grootste uitdaging voor de sector noemt de sectormanager melkveehouderij dat naast deze kostenvergoeding de melkstroom ook tot een versterking leidt van de economische duurzaamheid. Een van die melkveehouders is Jelle Zeilstra uit het Friese Gaastmeer. 'We zijn met een aantal boeren het idee voor een eigen melkstroom in 2013 gestart. We wilden naast de weidevogels ook iets voor de boer doen, zodat die een extraatje kreeg voor zijn melk.'


De melkstroom werd in 2014 ondergebracht bij Coöperatie NoorderlandMelk. Eerst werd het dagverse merk Tjolk beleverd, maar daar ging niet heel veel melk in om. Vervolgens richtte de coöperatie in samenwerking met Royal A-ware het merk Weide Weelde Boerenzuivel op. Dat ging in 2018 volledig naar NoorderlandMelk over.

Over de jaren heen steeg het aantal leveranciers aan de Weide Weelde-zuivelstroom naar dertien. 'Vanuit supermarkt Poeisz kwam de vraag of ze onze duurzame melkstroom mogen gebruiken voor hun private label Noordertrots. Daar gaat sinds dit jaar een deel van de melk heen', geeft Zeilstra aan.

Voor deze melkveehouders betekent duurzaamheid een plus op de melkprijs, stelt Dekkers. 'Vooralsnog is het een onkostenvergoeding voor de maatregelen die worden getroffen, maar wel een eerste begin. Op die manier kunnen de duurzaamheidsmaatregelen ook worden uitgevoerd. De uitdaging is om daar nu een stapje bij te zetten, zodat de vraaggestuurde keten zorgt voor een inkomensstijging van de melkveehouder.'


Deze video in de serie Thema TV is tot stand gekomen in samenwerking met kennispartner Rabobank.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Artikelen over Rabobank

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Weer

 • Vrijdag
  28° / 12°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  10 %
 • Zondag
  29° / 16°
  5 %
Meer weer