Roboltics introduceert LaserWeeder in bloembollenteelt

De LaserWeeder bestrijdt onkruid met laserstralen en zonder gebruik te maken van gewasbeschermingsmiddelen. Roboltics in Breezand heeft met steun en begeleiding van Rabobank als eerste bedrijf in Europa een LaserWeeder aangekocht om toe te passen in de bloembollensector.

Roboltics+introduceert+LaserWeeder+in+bloembollenteelt
Rabobank
© Kennispartner

In haar toekomstvisie op de Agrofoodsector in 2040 zet Rabobank in op een agrarische sector die duurzaam en kwalitatief hoogwaardig voedsel en groene producten produceert. Daarnaast levert de sector een positieve bijdrage aan een waardevol landschap met minimale impact op het milieu. Deze visie staat ook centraal in het financieringsbeleid voor de agrofoodsector. Verduurzamingsplannen van ondernemers spelen een centrale rol bij de beoordeling en toekenning van nieuwe financieringsaanvragen.

Een aansprekend voorbeeld is de aanschaf van een LaserWeeder door Roboltics in Breezand. Deze landbouwmachine die achter een tractor wordt gehangen, bestrijdt met behulp van laserstralen met grote precisie onkruid in de akkerbouw, groenteteelt en in de bollensector. Joop Bontje, projectleider van Roboltics, legt uit waarom het bedrijf ervoor heeft gekozen om deze innovatieve machine van zo’n 1,5 miljoen euro aan te kopen.

‘De eigenaren van bloembollenbedrijf Boltha uit Breezand, de gebroeders Van den Berg, volgden de ontwikkelingen bij het Amerikaanse bedrijf Carbon Robotics al een aantal jaren op de voet’, vertelt Bontje. ‘Nadat zij vorig jaar de eerste Europese demonstratie van de LaserWeeder in Limburg hadden gezien, waren ze direct onder de indruk en zagen zij ook kansen voor de bollensector. De LaserWeeder heeft de potentie om onkruid te bestrijden zonder gewasbeschermingsmiddelen. Daarom hebben ze mij gevraagd om dit project op te pakken.’

De machine wordt twee weken per maand verhuurd aan een wortelteler in Duitsland

Bontje ging daarop in gesprek met leveranciers en andere belanghebbenden in de keten om te onderzoeken of het mogelijk was om een businessmodel te ontwikkelen voor de aanschaf van deze machine. ‘Een bloembollenkweker kan doorgaans niet zomaar 1,5 miljoen euro opzij zetten om zelfstandig zo’n machine aan te schaffen. Daarom zijn we op zoek gegaan naar partijen die hierin een rol kunnen spelen. Zo zijn we ook in gesprek gegaan met Marco Dorsman, accountmanager Food & Agri bij Rabobank. Hij werkt veel samen met agrarische bedrijven in deze regio, dus was hij voor ons geen onbekende.’


Steun voor innovatieve ondernemers

Dorsman geeft aan dat hij direct bereid was om mee te denken over dit project. ‘De bollensector is een belangrijke sector voor de regio Noord-Holland en voor Rabobank. We hebben een groot marktaandeel. Dat is mooi, maar brengt ook verantwoordelijkheden met zich mee', legt hij uit.

'Bovendien vinden wij het belangrijk om innovatieve ondernemers te ondersteunen. Om als agrarische sector in 2040 toekomstbestendig, duurzamer en winstgevend te kunnen zijn, zijn andere bedrijfsvormen, verdienmodellen en productiemethodes nodig. De aankoop van de LaserWeeder door Roboltics om in te kunnen zetten in de bloembollensector is hier een mooi voorbeeld van. Samen hebben we een constructie opgezet met een stuk eigen inbreng, externe financiers en een samenwerking met Rabo Lease.' 'Verder hebben wij als bank een bijdrage geleverd via ons Coöperatief Dividend, waarmee wij namens onze leden jaarlijks een deel van onze winst laten terugvloeien naar initiatieven die de regio versterken', zegt Dorsman. 'In dit geval wordt een bijdrage geleverd aan de duurzaamheidsambities van de agrarische sector.’


De LaserWeeder van Roboltics bestrijdt onkruid met laserstralen en zonder gebruik te maken van gewasbeschermingsmiddelen. Foto: Roboltics
De LaserWeeder van Roboltics bestrijdt onkruid met laserstralen en zonder gebruik te maken van gewasbeschermingsmiddelen. Foto: Roboltics © Kennispartner


Keukenhof

Inmiddels is de LaserWeeder van Roboltics al volop in bedrijf. ‘De machine is eind februari geleverd en in maart zijn we er direct mee aan de slag gegaan’, vertelt Joop Bontje. ‘In Amerika wordt de LaserWeeder hoofdzakelijk gebruikt in de groenteteelt. De bloembollenteelt is een nieuwe toepassing. We zijn begonnen met tulpen en de start ziet er veelbelovend uit. Hoe meer uren de machine kan maken hoe beter de modellen worden, des te beter gaat hij functioneren.'

'De machine kan onkruid in een tulpenbed onderscheiden van de tulpen zelf en elimineert het onkruid met lasers', legt Bontje uit. 'Afgelopen periode is de LaserWeeder ingezet bij geselecteerde tulpenkwekers, met financiële ondersteuning van de Keukenhof vanuit het project ‘Ondernemers in de Lead’, om kennis en ervaring op te doen en de eerste modellen te ontwikkelen. Wij zijn erg blij dat de organisatie budget beschikbaar stelt om de onkruidbeheersing aan te pakken door de inzet van de LaserWeeder.'
'Verder wordt de machine twee weken per maand verhuurd aan een wortelteler in Duitsland', gaat Bontje verder. 'Op die manier proberen we de agenda steeds verder in te vullen.’

In eerste instantie richt Roboltics zich voor wat betreft de inzet van de LaserWeeder in de bloembollenteelt met name op tulpen, lelies en calla’s. Bontje: ‘We zijn inmiddels naast tulpen gestart met de onkruidbestrijding in lelies. De leverbare lelies komen nu op en er is sprake van kiemend onkruid. Dat is een ideale situatie om de LaserWeeder in te kunnen zetten.’

Bontje geeft aan dat er ontzettend veel interesse is vanuit de sector voor de machine. ‘We worden voor vrijwel elk evenement uitgenodigd, maar helaas kunnen we daar onze rekeningen niet van betalen. Maar gelukkig zijn er ook steeds meer partijen die hun nek durven uit te steken en het belang zien van deze ontwikkeling. Samen kunnen we de techniek en modellen verfijnen, zodat het gebruik van de machine voor iedereen economisch interessanter wordt. Indien er partijen zijn die met ons willen samenwerken, komen wij graag met hen in contact.’


Hoe werkt de LaserWeeder?

De LaserWeeder van Roboltics is uitgerust met 42 hogeresolutiecamera’s en geavanceerde computers. Hiermee kan de machine realtime onderscheid maken tussen onkruid en gewassen. Alle beelden worden gelabeld door een algoritme. Dit gebeurt ook bij andere LaserWeeders die elders in de wereld actief zijn, waardoor continu verbeteringen worden aangebracht in het algoritme. Hierdoor wordt de onkruidbestrijding steeds nauwkeuriger. Met dertig lasers wordt het onkruid vervolgens in de kern bestreden. Dit zorgt ervoor dat geen gewasbeschermingsmiddelen of extra arbeidskrachten voor onkruidbeheersing hoeven worden ingezet. Bovendien zorgt het voor een meer duurzame teelt. ‘Voor wat betreft de LaserWeeder is de bollenteelt in 2024 een leerjaar. Als dit een succes wordt, willen we het project breder gaan uitrollen’, zegt Joop Bontje van Roboltics. ‘Het is dus zeker niet ondenkbaar dat wij in de toekomst meer LaserWeeders inzetten in de bloembollenteelt.’ Kwekers die interesse hebben om de LaserWeeder te gebruiken kunnen contact opnemen met Joop Bontje via joop@roboltics.nl

Ga je innoveren? Plan een strategisch gesprek met jouw accountmanager via rabo.nl/landbouw-transitie.

Dit artikel is gecreëerd door onze kennispartner Rabobank

Rabobank

Rabobank is een coöperatieve bank met een missie. Samen met onze stakeholders zetten we ons al 125 jaar in voor een toekomstbestendige samenleving en...

Lees verder »

Meer van Rabobank

Lees ook

Meer artikelen van Rabobank »

Artikelen over Rabobank