Rabobank: 'Vraaggestuurde keten helpt verduurzaming melkveesector'

Het aantal Nederlandse melkveehouders dat melk produceert binnen een vraaggestuurde keten groeit. De aantallen zijn nog klein, maar gezien de groeipotentie en het belang ervan voor verduurzaming van de sector is dit een belangrijke ontwikkeling, stelt de Rabobank.

Rabobank%3A+%27Vraaggestuurde+keten+helpt+verduurzaming+melkveesector%27
© Twan Wiermans

Dat blijkt uit een analyse van Rabobank naar de rol van de vraaggestuurde keten in de verduurzaming van de melkveehouderij. Daarbij moet gedacht worden aan melkstromen, zoals biologisch, On the way to PlanetProof en Beter voor Natuur, Koe en Boer. Samen vormen deze zuivelstromen ongeveer 10 tot 15 procent van het totale melkvolume. Het gaat hierbij hoofdzakelijk om melk die wordt verwerkt tot dagverse zuivelproducten.

Marijn Dekkers, Rabobank-sectormanager Melkveehouderij, stelt vast dat de vraaggestuurde ketens de potentie hebben om te groeien en melkveehouders veel voordelen bieden. Maar Dekkers is ook realistisch: 'Een belangrijk gedeelte van het melkvolume in Nederland wordt voorlopig nog op de huidige 'standaard' manier verwaard.'


Grootste deel verwerkt tot kaas

Om een en ander in het juiste perspectief te plaatsen: slechts een kleine 10 procent van de jaarlijkse Nederlandse melkproductie van 14 miljard kilo melk gaat naar dagverse zuivel. Het grootste deel van de melk wordt verwerkt tot kaas (55 procent) en melkpoeder (14 procent).

Toch noemt Dekkers de ontwikkeling richting een vraaggestuurde zuivelketen belangrijk. 'De hogere marges geven de ondernemer financiële slagkracht om te investeren in duurzaamheidsmaatregelen, zoals vergroten van de biodiversiteit en het dierenwelzijn.'


Wachtlijsten

Groeipotentie en mogelijkheden tot opschalen van de volumes liggen vooral in het schap van de Nederlandse supermarkt. De verkoop van zuivelproducten met een duurzaamheidskeurmerk groeide van 7,8 procent in 2018 naar 14,3 procent in 2019. De productgroepen die het meeste groeien, zijn de categorieën melk en yoghurt, room, desserts en overige melkproducten.

'Deze groei is positief voor melkveehouders. We zien dat zij graag op deze vraag inspelen door hun bedrijf te verduurzamen', geeft Dekkers aan. 'Er zijn wachtlijsten bij biologische zuivelverwerkers en andere programma's. De vraaggestuurde keten kan dus veel potentie hebben voor verdere verduurzaming van de zuivelproductie.'

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer