Roy Pollemans: 'Geitenhouderij was een goede keuze'

Roy Pollemans en zijn moeder Mary Pollemans-Rijk van Pollehof in Kwadendamme schakelden over van een witvleeskalvermesterij op een extensieve melkgeitenhouderij, kaasmakerij en zorgboerderij. Korte ketens, zelfvoorziening, kringloop en dierenwelzijn vinden ze erg belangrijk. Geitenhouden als een ware passie.

Roy+Pollemans%3A+%27Geitenhouderij+was+een+goede+keuze%27
© Anton Dingemanse

Het bedrijf aan de Quistkostsedijk bij Kwadendamme is al meerdere generaties in de familie. Roy Pollemans (27) studeerde voor klinisch-chemisch analist en had aanvankelijk weinig trek om boer te worden. Op het in de jaren negentig overgenomen agrarische bedrijf begon vader Toon een kalvermesterij, maar daar zat weinig toekomst in. Daarom startte hij ook een klusbedrijf.

Zijn echtgenote Mary Pollemans-Rijk (51) is opgeleid tot verpleegkundige. Een ernstig ongeval van Toon en het daarop volgende revalidatietraject gooiden roet in het eten. Ook de grote crises in de veehouderij waren van invloed. 'Mijn ouders zeiden altijd: boer zijn is hard werken voor weinig', zegt Roy Pollemans.

Pollemans maakte in 2007 tijdens een vakantie in Frankrijk kennis met de geitenhouderij. Daar ontstond zijn passie voor deze vorm van boeren. Na lang zeuren kreeg hij voor zijn 16de verjaardag twee geiten, die ook weer lammetjes kregen. Van de melk begon hij kaas te maken. 'Ik heb daarbij nog steeds profijt van de kennis van chemie die ik op de opleiding heb opgedaan', stelt de Zeeuwse veehouder.

Onze geiten worden niet onthoornd, de lammetjes blijven veertien dagen bij hun moeder en we houden 2 vierkante meter ruimte per dier aan

Roy Pollemans, geitenhouder in Kwadendamme

Later volgden meer geiten, terwijl de kalverhouderijtak werd afgebouwd. Pollehof leverde in 2015 de laatste kalveren af.

Inmiddels was ook duidelijk dat verder studeren te zwaar zou worden voor Pollemans, door een eerder verkeersongeluk. 'Mijn ouders vonden dat ik eerst rond moest kijken voordat ik zou kiezen voor een leven als boer. Maar de studie aan de Hogere Agrarische School was niks voor mij. Binnen drie weken was ik terug op de boerderij. Dit leven voelt veel vrijer aan. Je maakt hier zoveel mee.'

Weinig grond

Hoewel de keuze op geiten was gevallen, was een intensieve veehouderij niet wat Roy en Mary Pollemans voor ogen hadden. Daarbij speelde ook de kleine hoeveelheid eigen grond een rol. Voor de oorspronkelijke kalvermesterij was maar weinig nodig, maar moeder en zoon wilden geen grond aankopen.

Het bedrijf telt gemiddeld 25 tot 30 melkgeiten.
Het bedrijf telt gemiddeld 25 tot 30 melkgeiten. © Anton Dingemanse

'We vroegen ons af hoeveel geiten we nodig zouden hebben voor een rendabel bedrijf', zegt Pollemans. 'Daarbij streefden we kleinschaligheid na. Iedere ondernemer wil groeien, maar dat betekent ook meer kosten, personeel aannemen en zorgen. Je kunt dan bepaalde dingen niet meer zelf doen.'

Nu telt het bedrijf gemiddeld 25 tot 30 melkgeiten, tien mestbokjes, een aantal foklammeren en een of twee dekbokken. Twee aangekochte dekbokken zijn vorig jaar doodgegaan door blaassteen, een zware tegenvaller.

Stabiel bedrijf

Toch stellen de ondernemers dat het bedrijf de afgelopen vijf, zes jaar stabiel is geworden. De geitenhouderij was een goede keuze. 'Het boerenbedrijf brengt je tot rust. Je moet meegaan met de seizoenen', vertelt de geitenhouder.

Als analist is Pollemans meer van de getallen, terwijl zijn echtgenote als verpleegkundige meer affiniteit heeft met de zorg. 'We vullen elkaar goed aan', zegt hij enthousiast. In de zorgboerderijtak kan Mary Pollemans haar ei kwijt. 'De reguliere zorg is enorm veranderd', zegt ze. 'Het is allemaal veel onpersoonlijker geworden.'

Momenteel werkt er een zorgcliënt op de boerderij. Die helpt onder begeleiding bij de verzorging van de dieren en verricht passende werkzaamheden.

Huisverkoop

In de winkel worden geitenkazen, geitenlamsvlees- en varkensvleesproducten van het eigen bedrijf verkocht. Ook enkele boerderijwinkels in de omgeving verkopen de producten. Het varkensvlees is afkomstig van twee varkens die op Pollehof met de restproducten wei en wrongel uit de kaasmakerij worden gevoerd. Na een jaar worden de varkens geslacht. Jaarlijks worden ook tien geitenbokjes op het bedrijf gemest en geslacht.

Het vlees wordt diepgevroren in pakketten en in kleinere verpakkingen verkocht. Hoewel een keurmerk nog ontbreekt, kan hun varkens- en geitenlamsvlees min of meer als biologisch worden gezien. 'Dierenwelzijn is belangrijk voor ons', zegt Roy Pollemans. 'Onze geiten worden niet onthoornd, de lammetjes blijven veertien dagen bij hun moeder en we houden 2 vierkante meter ruimte per dier aan. Bestrijdingsmiddelen gebruiken we niet.'

De geiten worden behandeld met homeopathische geneesmiddelen. 'Antibiotica gebruiken we als het echt niet anders kan. Wat we nog in de vingers moeten krijgen, is het gras verbouwen voor de dieren. En we gebruiken krachtvoer dat niet voldoet aan de eisen voor biologisch-dynamisch voer.'

Zelfvoorzienend

Pollemans streeft daarnaast zelfvoorziening en het kringloopprincipe na, al is dat nog niet volledig haalbaar. De geiten grazen op eigen grond en deels op gras- en kruidenrijke terreinen van Natuurmonumenten in de buurt.

Het ruwvoer produceert het bedrijf nu zelf. De mest wordt binnen 10 kilometer van het bedrijf afgezet.


Rechtstreekse verkoop via Boeren & Buren

De boerderijwinkel is geopend op woensdagmiddag en vrijdag en zaterdag van 10 tot 17 uur. De naamsbekendheid van Pollehof is een punt van aandacht. 'Mensen weten ons vaak niet te vinden', merken Roy en Mary Pollemans. 'We hadden eens een bord bij ons bedrijf gezet. Binnen drie dagen lag er een brief in de bus van de Ruimtelijke Uitvoeringsdienst dat we het moesten weghalen. Zelfs een vlag ophangen mag niet in het buitengebied.'

De producten zijn behalve in de eigen winkel te koop bij boerderijwinkel Hoogstrate in Kloetinge. Los daarvan blijkt geitenlamsvlees vrij onbekend in Nederland, merkt Roy op. 'Mensen zijn vaak aangenaam verrast.'

Pollehof staat normaal gesproken ook op streekmarkten en braderieën. Verder neemt het bedrijf deel aan Boeren & Buren, een concept uit Frankrijk. Het is een onlineverkoopplatform om producten aan te bieden aan de lokale gemeenschap tegen reële prijzen en bij voorkeur uit de eigen regio. Deelnemende producenten bepalen zelf hun prijzen en hoeveel kan worden besteld. Omdat precies wordt geleverd wat is besteld, is er geen sprake van overschotten.

In Nederland en België kent Boeren & Buren ruim 140 deelnemers. De producten van Pollehof gaan elke veertien dagen naar Kruibeke, bij Antwerpen. Boeren & Buren huurt daar ruimtes waar producenten en klanten elkaar ontmoeten.

Mary Pollemans: 'Klanten plaatsen van tevoren hun bestellingen en betalen via het onlineplatform. Wij maken de bestellingen in orde en rijden er zelf naartoe op vaste dagen. De leveranciers staan daar met grote koelboxen en aan de hand van bestelnummers halen de klanten hun boodschappen op.' Pollehof is het enige deelnemende bedrijf in Zeeland.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  32° / 17°
  10 %
 • Zondag
  32° / 18°
  0 %
 • Maandag
  28° / 20°
  70 %
Meer weer