Geitenhouder bespaart melk met drinkautomaat voor lam

Geitenhouderij Dijkhoeve in Rhenen start in januari, als eerste in Nederland, met het automatisch beperkt voeren van lammeren. Roelof van Dijk (29) geeft samen met zijn ouders en een medewerker prioriteit aan de opfok.

Geitenhouder+bespaart+melk+met+drinkautomaat+voor+lam
© Koos van der Spek

Jullie houden ongeveer duizend biologische geiten. Hoeveel lammeren betekent dat?

‘In totaliteit hebben we ongeveer vijf- tot zeshonderd lammeren per jaar in minimaal twee periodes. De beste dieren houden we zelf en de rest wordt verkocht, ook voor de export.’

Eerder droog voer bespaart flink kosten, zeker met het prijskaartje voor biologische kunstmelk

Geitenhouder Roelof van Dijk

Waarom automatisch beperkt voeren?

‘We zijn een nieuwe lammerenstal aan het bouwen en kregen het advies om ons te verdiepen in deze automatiseringsslag. Ik ben gaan kijken bij een schapenhouder die automatisch beperkt voert en werd enthousiast. Dit lijkt mij de beste manier van voeren tijdens de opfok.’

Hoe ging het spenen de laatste jaren?

‘Het is een moeilijk moment en de dieren zijn dan vatbaarder voor coccidiose, hoewel we dat nu redelijk onder controle hebben. Het mooiste is om na de biest vier of vijf weken onbeperkt te voeren en dan de melk af te bouwen en over te schakelen op droog voer. Met bakken of speenemmers melk geven is bewerkelijk en heeft als nadeel dat de lammeren in de eerste weken niet beperkt melk kunnen drinken.’


Hoe gaan jullie de investering in twee automaten terugverdienen?

‘Voor een groot deel door besparing op melkpoeder. We speenden de afgelopen jaren lammeren van 17 tot 18 kilo, terwijl dat ook bij 13 tot 14 kilo kan mits de lammeren genoeg krachtvoer opnemen. Het biologische melkpoeder heeft een prijskaartje van een kleine 5 euro per kilo, dus eerder volledig overschakelen op droog voer is een flinke kostenbesparing.’

Speelt diergezondheid bij die keuze?

‘Zeker. Door de individuele voerschema’s krijgen we snel in beeld of een lam of koppel minder drinkt en mogelijk iets onder de leden heeft. Lammeren die gezond zijn en blijven in de opfok zijn later ook de beste melkgeiten. Ze zijn ook eerder op dekgewicht. Die winst laat zich niet zo maar in euro’s uitdrukken.’

Krijgt de opfok meer aandacht in de geitenhouderij?

‘Als ik om me heen kijk wel. We staan als sector nog in de kinderschoenen en kunnen veel stappen zetten naar een betere melkproductie. Op technisch vlak, met name in de fokkerij en opfok, is winst te behalen en daar zetten we vol op in. Alles moet in mijn ogen kloppen om de genetische potentie er zo goed mogelijk uit te halen. Dat begint bij een gezonde opfok.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 6°
  95 %
 • Zondag
  11° / 7°
  85 %
 • Maandag
  12° / 9°
  90 %
Meer weer