'Overstappen op geiten niet gemakkelijk'

Gemeente Westerwolde voerde onlangs een geitenstop door. Een van de twee geitenhouders die de gemeente telt is Heinie Alting uit Sellingen.

%27Overstappen+op+geiten+niet+gemakkelijk%27
© Huisman Media

Volgens de biologische geitenhouder is de stop ingevoerd uit angst. 'Een collega-ondernemer heeft uitbreidingsplannen voor zijn geitenstapel. Ook denkt de gemeente dat melkveehouders door de fosfaatperikelen overstappen op geiten. Dat lijkt makkelijker dan het is.'

Alting begon in 2004 met het houden van geiten. Hij stootte hiervoor de akkerbouwtak af. 'We hadden te weinig grond om verder te gaan. De grond die we konden kopen was te duur.' Tijdens een open dag bij een geitenhouderij werd hij enthousiast. 'Geiten stralen heel veel rust uit, dat beviel me. Met een melkketeltje ging ik twintig geiten melken. Om te kijken of het bij mij paste', herinnert Alting zich.

Kieskeurig

Al snel merkte de veehouder dat een geit kieskeurig is. 'Ze willen heel schoon voer, daar moet geen zand en schimmel in zitten. Aan het omzetten van onze akkerbouwgrond in goede grasrond ging een hele zoektocht vooraf. Alles draait om een goede bodem, dat is de basis voor je ruwvoer.'

Een geit straalt heel veel rust uit, dat bevalt me

Heinie Alting, biologisch geitenhouder

In de daarop volgende jaren groeide Alting naar zeshonderd, zevenhonderd geiten. Toen zoon Niek Alting (28) te kennen gaf verder te willen met het geitenbedrijf, bouwden ze in 2017 een Maatlat Duurzame Veehouderij-stal en schaalden ze op naar 1.200 geiten. 'We moesten uitbreiden. Van zeshonderd geiten kunnen geen twee gezinnen leven.'

Overburen uitgekocht

De geiten doen het goed in de nieuwe stal. De jaarlijkse gemiddelde melkproductie stijgt met zo'n 15 procent naar 1.050 kilo. In datzelfde jaar koopt Alting ook zijn overburen uit. 'Eerst vonden ze de weidende lammeren geweldig. Later vroegen ze of we een scherm om de geiten wilden plaatsen, want ze maakten te veel geluid. Ook onze honden blaften te veel. En ze hadden last van vliegen. Toen we een nieuwe schuur gingen bouwen, hebben we hun woning gekocht en zijn we er zelf gaan wonen. Mijn zoon en zijn vriendin wonen nu op de boerderij.'

Als voorzitter van Bio Goat Meat, een coöperatie van 35 biologische melkgeitenhouders, hoopt Alting dat de afzet van vlees van oudere bokjes wordt verbeterd. De biologische geitenhouders willen de bokjes op een latere leeftijd slachten, wanneer ze een maand of 7 of 8 zijn en 40 kilo wegen. Ze doen nu een proef met duizend bokken. De afzet van deze dieren valt nog niet mee, ondanks promotiecampagnes als Boktober.

Wennen

'Chef-koks waarderen het. Het is een stukje vlees met karakter. Het grote publiek moet eraan wennen. Iedereen vindt het geweldig, maar als puntje bij paaltje komt eten ze liever geen bokkenvlees. Helaas heeft de sector weinig geld voor goede promotiecampagnes.'

Alting zit in de top 5 van grootste biologische geitenhouders. Zijn credo is 'het runnen van het bedrijf op een leuke manier volhouden'. Naast zijn zoon helpen vijf melkers, voornamelijk scholieren, hem hierbij. 'Wij kunnen er zo nu en dan ook even uit. Er is meer in het leven dan geiten.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 6°
  95 %
 • Zondag
  11° / 7°
  85 %
 • Maandag
  12° / 9°
  90 %
Meer weer