Voederbieten zijn energiebron voor biologische geiten

De geiten van biologisch ondernemer Maurice Dezaire uit het Limburgse Arensgenhout krijgen sinds begin september zelfgeteelde voederbieten. Deze worden iedere twee weken geoogst en tijdelijk opgeslagen.

Voederbieten+zijn+energiebron+voor+biologische+geiten
© Twan Wiermans

De voederbieten kwamen vrijdag 25 september ook van het land. De Delzaires rooien ze zelf met een ruim veertig jaar oude klembandrooier speciaal voor voederbieten. Die levert prima werk.

Dezaire verwacht nog tot de derde of vierde week van oktober te kunnen werken met een tijdelijke opslag. Daarna komen alle voederbieten in één kuil. Van daaruit worden de geiten gevoerd totdat de voorraad begin volgend jaar op is.

Eerste keer

De ondernemer teelt de voederbieten dit jaar voor het eerst. 'Het is een gewas met een behoorlijke opbrengst van 80 tot 90 ton per hectare met daarbij een goede voederwaarde wat betreft energie. De teelt is voor ons biologische telers wel lastiger dan voor gangbare telers, omdat niet alle gangbare gewasbeschermingsmiddelen toepasbaar zijn.'

Het aantal voederbieten moet beperkt worden gevoerd. Bij Dezaire krijgen de geiten gemiddeld 300 tot 400 gram per dier per dag. Daarbij krijgen ze voordroogkuil, mais en een beetje krachtvoer. 'In combinatie met goede graskuil blijft het opletten dat het voer niet te snel wordt verteerd, met kans op diarree. Bij een passend rantsoen werkt en melkt het perfect. We maken het rantsoen bewust wat trager door structuurrijk gras bij te voeren.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer